Претрага
Претрага
Close this search box.

VERNICI MOGU DA SE PRIČESTE I PRE VASKRSA! Sveštenik razrešio veliku dilemu: Pričest nije moguć samo OVOG DANA

FOTO: TV PINK PRINTSCREEN

Sve pravoslavne crkve danas obeležavaju Veliki četvrtak, uspomenu na Tajnu ili Poslednju večeru Isusa Hrista i njegovih učenika na kojoj su ustanovljeni najsvetiji kanoni hrišćanske crkve i pre svih, sveta tajna pričešća, najsvetija tajna evharistije.

Gligorije Marković, sveštenik Crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene na Voždovcu, kaže da na Veliki četvrtak počinje sam hod ka onome što je otrkivanje istine postojanja hrišćanstva.

– To znači da bi naša vera bila uzalud da nema vaskrsenja. Vera se danas unuosi u tajnu, da bi se kroz nju preobrazila i dobila večni život. Svi veliki događaji su početak onoga što mi kao pravoslavni hrišćani treba da prođemo sve do Vaskrsa. Mi ne proslavljano, nego iznova i iznova doživljavamo prenoseći večnost u našu svakodnevicu – rekao je Marković za Pink.

Zašto je to važno? Onda znamo da to nije nešto što se dešava drugome, nego nama. Na današnji dan se pokazalo da ljudska slabost pobeđuje, niko ne preuzima odgovornost i prebacuje se na narod. Razobličuje se naše ljudsko postojanje

FOTO: PIXABAY.COM

Marković je podsetio da je uskršnje jaje simbol novog života i jedinstva svega.

– Svi smo mi čeda carstva Božjeg, a to znači da se više rukovodimo onim što je dovelo do toga da učestvujemo u Hristovom raspeću – istakao je Marković.

Jaja su simbol vaskresnja, njihove boje su boje carstva Božijeg, prolivene krvi, svetlosti u kojoj čovek živi. Vernici na pričest mogu doći i pre Vaskrsa. Veliki petak je jedini dan kada nema liturgije.

Pink.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti