Претрага
Претрага
Close this search box.

Vesić: U novembru šest zelenih oaza sa 30 punjača za električne automobile

Foto: Printscreen/X/Горан Весић

Punjači koje postavljamo u ovim zelenim oazama proizvode se u Srbiji – napisao je Vesić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić objavio je danas da je resorno ministarstvo i JKP “Putevi Srbije” sprovelo tender za postavljanje 16 zelenih oaza na kojima je moguće postaviti najmanje pet, a najviše 20 punjača za električne automobile.

Vesić je na društvenoj mreži X (Tviter) napisao da će te zelene oaze koje se nalaze na postojećim odmorištima na auto-putevima imati osim punjača najmanje snage 150 kilovata i solarne panele, toalete, prodavnicu, kafić i dečije igralište.

– Do kraja novembra ove godine biće postavljeno šest zelenih oaza sa 30 punjača a potom, narednih pet meseci po dve oaze svakog meseca. Tako ćemo do maja naredne godine imati novih 80 punjača za eletrične automobile – naveo je Vesić.

Kako je istakao ministar, zavisno od broja automobila na električni pogon i zahteva tržišta na svakoj zelenoj oazi moguće je da bude postavljeno najviše 20 punjača po mestu što znači da će na ovim zelenim oazama biti 320 novih punjača kada sistem bude u punoj funkciji.

– Punjači koje postavljamo u ovim zelenim oazama proizvode se u Srbiji – napisao je Vesić.

Dodao je i da je ministarstvo na čijem je on čelu naručilo studiju za postavljanje solarnih panela duž postojeće mreže auto-puteva u Srbiji koja je osnova za raspisivanje međunarodnog tendera.

– Na postojećih 1.000 kilometara auto-puteva moguće je postaviti oko 2.000 kilometara solarnih panela. Ovi paneli, u naseljenim mestima, biće istovremeno paneli za zaštitu od buke. Proizvodićemo struju na auto-putevima! – napisao je on.

Foto: ATAImages/Antonio Ahel

Vesić je naveo i da će pored punjača za električna vozila na srpskim auto-putevima, na ulazu u Srbiju iz Mađarske, Bugarske, Severne Makedonije i Hrvatske, biti omogućeno punjenje vodonikom pre svega kamionima koji sve više koriste vodonik za pogon.

Tokom narednih meseci, kako je najavio u Skupštinu Srbije biće upućen Zakon o infrastrukturi za alternativna goriva čiji je nacrt već urađen.

– Srbija će imati najbolju infrastrukturu za alternativna goriva na putevima u ovom delu Evrope – zaključio je Vesić

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti