U Srbiji trenutno postoji oko 6.000 poljoprivrednih proizvođača koji se bave organskom proizvodnjom.
Domaće tržište organske hrane još je u fazi nastajanja, ali je važno naglasiti da se proizvodnja intenzivno razvija, izjavila je danas generalna sekretarka Serbia Organica na panelu “Organska ishrana – zdravlje ili mit” u Beogradu.
Ona je istakla da se organskom ishranom smanjuje unos toksičnih hemikalija u organizam, izbegavaju genetski modifikovani organizmi, smanjuje se količina aditiva i boja i povećava količina vitamina, minerala i antioksidanata.
Biljke i životinje u organskoj proizvodnji uzgajaju se prirodnim procesima, tako da se u organskom mleku i mlečnim proizvodima nalazi 50 posto više nutritivno poželjnih omega 3 masnih kiselina.
Istraživanja pokazuju da korišćenje organskih mlečnih proizvoda utiče na smanjenje pojave ekcema, astme i drugih bolesti kod dece mlađe od dve godine, objašnjava profesorka Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Snežana Oljača i preporučila majkama da organsko mleko uključe u ishranu svog deteta.
Ciljevi organske poljoprivrede je održavanje harmonije u prirodi, čuvanje i poboljšanje kvaliteta i zdravlja zemljišta, vode i biljaka, rečeno je na današnjem panelu.
Izvor: Tanjug