Foto: Ilustracija
Više od polovine vozila u Srbiji emituje nepropisnu količinu izduvnih gasova, što znači da najkasnije za dve godine neće moći da prođu tehnički pregled ako ostanu u takvom stanju.

Ovo je rezultat pooštrenog tehničkog pregleda vozila u Srbiji koji se primenjuje od 5. jula prošle godine i na kome su kontrolori došli do zapanjujućeg rezultata – čak 1,2 miliona od 2,2 ukupno, zagađuje više od propisanog.

Na sreću vlasnika vozila, prekoračenje dozvoljene količine izduvnih gasova zvanično se toleriše do 5. juna 2021. godine, odnosno samo se evidentira, a ne sankcioniše.

Kada prestane tolerancija na ovu neispravnost, vlasnik svakog drugog automobila neće moći da registruje svoj auto, ukoliko ne otkloni taj problem.

“U maju 2020. stupa na snagu odredba po kojoj će se prekoračenje dozvoljene količine izduvnih gasova sankcionisati, anjena primena počinje 5. jula 2021. godine. Indikativno je da više od 50 odsto vozila zagađuje više nego je propisano, a najveći problem su neispravni katalizatori koje mnogi vlasnici ne menjaju, već vade iz automobila i bacaju. Ako se ima u vidu da su nam automobili stari u proseku od 16,5 do 17 godina, onda ne čudi što toliko zagađujemo okolinu”, kaže predsednik Asocijacije uvoznika vozila i delova Miloš Petrović.

U MUP-u su pred prošlogodišnji početak pooštrenog tehničkog pregleda trogodišnju toleranciju na izduvne gasove pravdali upravo sumnjom na neispravnost izduvnih sistema na velikom broju vozila.

“Mnoga vozila u Srbiji imaju problema sa izduvnim gasovima. Ima ih više od 100.000, ne mogu za mesec, dva ili šest da se poprave čak i da vlasnici hoće to da učine. Zato smo odlučili da za neispravnost izduvnih gasova i nedostatak katalizatora damo toleranciju od tri godine. S tim što je tehnički pregled obavezan da kaže vlasniku vozila kolika im je vrednost izduvnih gasova i šta im sve na vozilima nedostaje”, istakli su u MUP pre godinu dana, ani slutili nisu da deset puta više vozila zagađuje okolinu.

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan nekoliko puta tokom ove godine najavio je ekološke mere u vezi sa vozilima. Prema najnovijoj izjavi, Srbija bi koliko već sledeće godine mogla da zabrani uvoz vozila starijih od 10 godina.

“Radimo na tome, i to ne zavisi samo od mene i mog Ministarstva, za to treba da se postigne konsenzus u Vladi. Mene visoko drži svest da su pojedine zemlje u regionu već zabranile uvoz automobila sa najlošijim motorima. Crna Gora je već zabranila uvoz automobila sa motorima euro 3 i 4, BiH sa motorima euro 3. Dakle, nema razloga da mi budemo na repu svega toga i mi već radimo na tome. Ja se nadam da bismo već sledeće godine mogli da budemo u tome”, kaže Trivan.

Izvor: Srbija Danas/Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments