Претрага
Претрага
Close this search box.

VLADA SRBIJE I PROSVETNI SINDIKATI POSTIGLI DOGOVOR: Menja se Krivični zakonik, strože kazne za napad na prosvetare

Foto: Arhiva

Vlada Srbije postigla je dogovor sa reprezentativnim sindikatima u prosveti, saopštila je Vlada.

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović, ministarka pravde Maja Popović i šef kabineta predsednika Vlade Republike Srbije Žarko Mićin razgovarali su danas u Vladi Srbije sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti.

Na sastanku je predstavljen nacrt teksta Zakona izmena i dopuna Krivičnog zakonika koji se odnosi na napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, sa čime su se saglasili predstavnici sindikata. Predstavnici Vlade naglasili su da je ovo Vlada kontinuiteta i da će sve što je dogovoreno Protokolom biti implementirano.

U skladu sa Protokolom Vlade Republike Srbije i reprezentativnih sindikata, dogovoreno je da će tokom narednog meseca predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević održati sastanak sa predstavnicima sindikata.

Komisija Vlade Republike Srbije za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje na prvoj narednoj sednici daće saglasnost za realizaciju 7a faze zapošljavanja u prosveti.

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović informisala je predstavnike sindikata “da se radi na smanjenju administracije u smislu korišćenja novih funkcionalnosti es Dnevnika” i najavila dalji zajednički rad na izmenama i dopunama posebnih kolektivnih ugovora.

Konstatovano je da će Radna grupa Vlade Republike Srbije za osnovno, srednje i obrazovanje odraslih nastaviti rad u kontinuitetu.

Sastanku su prisustvovali predsednici i predstavnici Sindikata radnika u prosveti Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost”.

RADNI TEKST IZMENE KRIVIČNOG ZAKONIKA PREDLOŽEN OD STRANE MINISTARSTVA PRAVDE

Napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi Član 344b Ko napadne lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, a u vezi sa poslovim koje to lice obavlja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine.

Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1. ovog člana učinilac nanese laku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili preti upotrebom oružija, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1. ovog člana učinilac nanese tešku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili članu njegove porodice, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina.

kurir

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti