Foto: Profimedia, Panthermedia

Jutarnje temperature idu u minus, na planinama se pojavio i prvi sneg tako da, ako idete na put, ne zaboravite da su osim zimskih guma i lanci obavezna oprema.

Loše vreme povećalo je broj saobraćajnih nesreća ali i dovelo do još većih gužvi u gradovima. Neophodno je smanjiti brzinu i zameniti letnje pneumatike.

Ako to niste uradili, možete biti isključeni iz saobraćaja i biti kažnjeni kao tehnički neispravno vozilo.

Kazne za ovaj prekršaj su rigorozne:

Fizičkim licima zaprećena kazna od 6.000 do 20.000 dinara, preduzetnicima koji ne poštuju ovu odredbu preti kazna od 50.000 do 200.000 a pravnim licima od 100.000 do 800.000 dinara!

Još gora je situacija ako imate nezgodu jer se u zapisnik unosi koje ste pneumatike imali na vozilu. Ako se ispostavi da vozač nije kriv mora da snosi celokupnu štetu ako nije imao zimske gume.

Kod vulkanizera za sada nema gužvi.

“Vreme nam je naklonjeno, nema još velike gužve. Uglavnom dolaze firme, a fizička lica malo manje”, kaže Milan Đurić, šef servisa “Gudalović”.

Nova ili polovna zimska guma dilema je koja muči mnoge vozače

Cene novih guma su dosta snižene, tako da se ne isplati kupovati i po deceniju stare gume sa kojima su problemi neizbežni.

“Cene su kao i prošle godine, čak možda i malo jeftinije. Ima brendova od 4.000 pa do 10.000-12.000, zavisi koji su brendovi u pitanju”, rekao je Đurić.

Pri kupovini zimskih guma treba obratiti pažnju na dimenziju i balansiranje.

Savremeni automobili imaju automatske čitače pritiska u gumama i ukoliko neko nestručan radi montažu i demontažu može da napravi štetu od nekoliko stotina evra.

Bez Sankcija

Ako na kolovozu nema snega i leda, a vozač na automobilu u periodu od prvog novembra do prvog aprila nema zimske gume, neće biti kažnjen ako ga zaustave saobraćajci, a ne treba da brine ni zbog osiguranja u slučaju saobraćajnog incidenta.

Izvor: RTS/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments