VOZAČI OPREZ: Kaznu možete platiti i sa zimskim gumama

       

Zimske gume su obavezne od 1. novembra do 1. aprila, a kaznama podležu svi koji to nisu učinili ako na kolovozu ima snega i leda.

Mnogi se pitaju kakav je “status” univerzalnih pneumatika. Osim toga, treba znati i da u nekim slučajevima kaznu možete da dobijete i čak i ako u ovom periodu vozite sa zimskim gumama, ali i da ne platite ništa ukoliko vozite sa letnjim.

Tako su vozači sve do pojave prvog snega na putevima ovih dana mogli da voze sa letnjim gumama i ne brinu da li će ih saobraćajna policija kazniti zbog toga. Korišćenje letnjih guma na snegu nije dozvoljeno, kažnjivo je, a i nebezbedno je, ali to ne znači da je vozač koji ima zimske gume automatski amnestiran od sankcije, poručuju u saobraćajnoj policiji.

“Kada zaustavimo vozilo i pregledamo gume mi prvo gledamo oznaku na pneumaticima. Ako je oznaka za zimsku gumu onda odokativno gledamo dubinu šare na pneumaticima koja ne sme biti manja od 4 milimetra. Ako posumnjamo da je manja i da je guma dotrajala, vozilo šaljemo na vanredni tehnički pregled na proveru”, kažu u saobraćajnoj policiji.

Oznaka za zimsku gumu je “M+S” što znači da su takvi pneumatici predodređeni za vožnju po blatu i čvrstom ili otopljenom snegu. S druge strane, nije malo ni vozača koji koriste univerzalne gume i leti i zimi, što bi se reklo, i “po suncu i po kiši i po snegu”. Ni takvim vozačima ne preti kazna ako univerzalne gume imaju propisanu šaru minimalne debljine od četiri milimetara.

“I kod univerzalnih guma gledamo prvo oznaku pa dubinu šare i ako nam je nešto sumnjivo šaljemo vozilo na vanredni tehnički pregled”, ponavljaju u saobraćajnoj policiji.

Univerzalana oznaka za univerzalnu gumu je “All-season”, ali to ne mora da znači da se radi o baš tom pneumatiku, upozoravaju vulkanizeri.

“Pored natpisa “All-season” ključna oznaka na univerzalnoj gumi je planina sa pahuljicom”, kažu u jednoj vulkanizerskoj radnji.

Iako izgledaju kao najpraktičnije i najjeftinije rešenje, univerzalne gume imaju i svoje manjkavosti.

“To je kompromis između letnjih i zimskih guma. Imaju određene performanse i jednih i drugih. Ali univerzalne gume ne preporučuju se za vozače koji prelaze više od 10.000 kilometara godišnje. Reč je o gumama koje imaju dovoljno mekoće da ne gube potrebna svojstva na zimskim temperaturama ispod 7 stepeni. Međutim, upravo ta mekoća utiče da se ovi pneumatici mnogo više habaju leti, na plus 40 stepeni. Sve ima svoju cenu”, poručuju u vulkanizerskoj radnji i dodaju je vek trajanja guma od 30.000 do 50.000 kilometara.

Vozačima koji prelaze više od 10.000 kilometara godišnje nikako se ne preporučuje kupovina univerzalnih guma. Kilometraže od 15.000 do 20.000 godišnje takve gume ne mogu izdržati ni dve godine, a da im debljina šare ne padne ispod 4 milimetra.

“Iako su zakonom dozvoljene, nema tih univerzalnih guma koje će imati vrhunske karakteristike leti i zimi. Zbog svoje bezbednosti vozači bi morali da imaju i letnje i zimske gume”, objašnjava Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

 

Izvor: Srbija Danas/Blic

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Rale
21/11/2018 15:27

A sto je gumama isteko rok, to nije problem