VOZAČI OPREZ: Nov način merenja prosečne brzine na auto-putu

       
Foto: i0.web

Kako saznaju mediji, kazne za prekoračenje brzine masovno pristižu, a sve na osnovu rezultata merenja prosečne brzine, odnosno vremena za koje neko pređe razdaljinu od jedne do druge naplatne rampe.

Pre godinu dana na snagu su stupile izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, kojima je predviđeno merenje prosečne brzine. Mnogi su mislili da su neke od izmena samo na nivou upozorenja, međutim, kazne ne izuzimaju nikoga, čak ni za jedan prekoračen kilometar na sat.

Da je tako, potvrdili su za medije sagovornici iz MUP-a, ali i čitalac kojem je kazna stigla na kućnu adresu.

“Iskreno, nisam pazio na brzinu vozeći od Beograda ka Kruševcu. Nisam ni znao da na naplatnoj rampi u Pojatama postoji merač. Međutim, nekoliko dana nakon što sam vozio tom relacijom stiglo mi je rešenje o kazni. Tačnije, pozvan sam u jagodinsku policiju da dam izjavu jer sam 147 kilometara prešao za 61 minut, što znači da sam prosečno vozio 145,2 kilometra na sat. Piše i da ne moram da dolazim ukoliko priznam krivicu i platim kaznu od 5.000 dinara, odnosno 2.500 u roku od osam dana. Šta ću, naravno da sam platio”, kaže građadanin.

Kako je saopštila policija, osim merenja prosečne brzine na auto-putu, brzinu će i dalje kontrolisati presretači, neobeleženi automobili bez policijskih oznaka.

 

Izvor: Srbija Danas/Srpski Telegraf

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Lutalica
27/05/2019 10:36

Aha,to znaci da recimo ja,koji zivim u Svajcarskoj,mogu da prekoracim brzinu dok vozim kroz Srbiju i za to platim 20€ kaznu u pola cene (toliko me inace kosta put od kuce do posla i nazad na dnevnom nivou,dakle nista) i tako mogu da radim sve dok imam da placam ? Meni je ovo cist primer punjenja budzeta bez ikakve prevencije bezbednosti saobracaja. Druga stvar,nisam advokat,ali zar ne bi svaki prekrsaj,ili krivicno delo,ako te proglase krivim,moralo imati tacno precizirano vreme i mesto ? Sta ce ovde da kazu? Negde izmedju Novog Sada i Beograda si prekoracio brzinu… Ovako simbolicna kazna je… Učitaj još »

Vaske
27/05/2019 11:54
Reply to  Lutalica

Možeš tako do određene brzine, verovatno do 160, a preko toga verovatno ideš kod dežurnog sudije u najbližem mestu. To ti već nije tako jednostavno.

Lutalica
27/05/2019 17:41
Reply to  Vaske

Znaci ko ima novca moze da vozi do 159 km/h 🙂