Претрага
Претрага
Close this search box.

Vučević: Do 2027. sve bolnice imaće magnetnu rezonancu i angio sale

Foto: screenshot/YT

Mandatar nove vlade Miloš Vučević rekao je danas da je ulaganje u zdravstvo jedan od glavnih prioriteta programa “Skok u budućnosti” i predstavlja okosnicu brige o građanima, a sve opšte bolnice će do 2027. godine imati magnetnu rezonancu i angiosalu, a domovi zdravlja skrining za karcinom i mamografiju.

-Svaki okrug imaće jedan pokretni mamograf u šta ćemo uložiti oko 13, 3 milijardi dinara. Osnovaćemo dodatna tri centra za radioterapiju i radiodiagnostiku, a dodatno ćemo ulagati u postojećih šest centara ukupne vrednosti od 20, 6 milijardi dinara. Kroz program Skok u budućnost, zajedno sa predsednikom države, ova vlada će izgraditi nova i obnoviti sva porodilišta u našoj zemlji – naglasio je on.

Vučević je podsetio da je u Nišu Univerzitetski klinički centar izgrađen 2017. godine i useljen, a vrednosti investicije bila je 53, 9 miliona evra, a objekat ima 609 postelja i 17 operacionih sala.

-Za ovu godinu planirane izgradnje Klinike za ginekologiju i akušerstvo, a do 2027. godine izgradnje Klinike za pediatriju i dečju hirurgiju i Zavode za hitnu medicinsku pomoć – rekao je on.

Mandatar je podsetio da je Univerzitetski klinički centar Srbije u martu 2022. godine završen, a započeta je druga faza izgradnje.

-Nakon završetka projekta u Kliničkom centru Srbije, u ovoj najznačajnoj zdravstvenoj ustanovi Srbije, imaćemo 1.245 postelja i 34 operacione sale – rekao je i dododa da se završetak još jedne faze radova očekuje do kraja 2024. godine, a projektovanje 2. B faze i završetak radova do 2027. godine.

Vučević je dodao da je u toku rekonstrukcija Klinike za neohirurgiju i da radi na projektovanju rekonstrukcije Prve i Druge hirurške klinike, kao i starog Urgentnog centra i interne A klinike.

Vučević je rekao da se u zdravstvo ulaže i u Vojvodini. “Klinički centar Vojvodine, do kraja ove godine, biće završeni radovi na izgradnji lamela B i C kliničkog centra, površine 34.000 metara kvadratnih i vrednosti 78 miliona evra, koja uključuje i izgradnju i medicinsku opremu.

Nakon završetka projekta, Klinički centar Vojvodine će imati 362 postelje i 16 operacionih sala.

Završetak radova se očekuje do kraja ove godine, a nastavak rada preko ministarstva za javne ulaganja”, dodao je on.

Za Klinički centar Kragujevac, kako je rekao Vučević, obezbeđena su sredstva iz budžeta države i 22. marta ove godine je dobijena građevinska dozvola za izgradnju novog objekta Kliničkog centra Kragujevac na površini od 24.500 metara kvadratnih.

-Vrednost investicije za izgradnju je 45,1 milion evra, a planira se da novi objekat ima 351 postelju i 8 operacionih sala. Početak radova na novom objektu je planiran za drugu polovinu ove godine, a rok za završetak radova je 30 meseci – rekao je Vučević.

Kako je rekao, istovremeno se radi i na planiranju i izgradnji Klinike za pedijatriju i dečju hirurgiju, kao i Kinike za fizikalnu terapiju u okviru zdravstvenog kompleksa, što se takođe očekuje do 2027. godine.

Vučević je rekao da će nova vlada raditi na tome da sprovede projekat prevencije i kontrole nezaraznih bolesti u Srbiji, a vrednost projekta je 75 miliona dolara.

-Cilj je jačanje primarne zdravstvene zaštite sa formiranjem zelenih ambulanti u selima i udaljenim područjima, kao i udaljenim prigradskim naseljima uz odgovarajuću opremnu obuku za opšte prakse, zdravno otkrivanje, prevenciju i lečenje nezarazne bolesti – rekao je on.

Vučević je dodao da je do sada završeno 88 projekata rekonstrukcije i izgradnje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

-Tu mislim na domove zdravlja i ambulante od Vranja do Subotice uz nabavku nameštaja i opreme kojom pripadaju. Ukupna vrednost je 4,5 milijarde dinara. Do kraja ove godine planira se završetak radova na još 4 objekta primarne zdravstvene zaštite. Ukupna vrednost je 850 miliona dinara. Kompletno projektovanje pre dobijanja građevinske dozvole je završeno za još devet domova zdravlja, a ukupna vrednost je oko pet milijardi dinara. Završeno opremanje građevinskih radova je za 26 ustanova sekundarne i tercijalne zaštite, bolnice i klinike, a ukupna vrednost je 24,2 milijarde dinara. U toku su radovi na 15 bolnica i klinika. Radovi i kompletno opremanje će biti gotovi do 2026. godine, a ukupna vrednost je oko 25 milijardi dinara – naglasio je Vučević.

Dodao je da je pripremljena nabavka za izvođenje radova na rekonstrukciji GAK, kao i izgradnja nove zgrade GAK-a. On je naglasio da je u radni odnos od 2014. godine do danas primljeno 45.268 radnika u zdravstveni sistem.

-Samo od 2023. godine i do sada primljeno je 12.469 radnika. Ovako veliki broj novoprimljenih je rezultat zaključka Vlade o prijemu COVID-radnika svih profila u zdravstveni sistem, a očekuje se prijem dodatnih hiljadu radnika. Plan je da se nastavi sa zapošljavanjem najboljih đaka srednjih medicinskih škola i studenata medicinskih fakulteta – rekao je on.

Istakao je da je i formirana Nacionalna banka za reproduktivnih ćelija, tkiva, embriona u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije.

-Definisane su zakonske procedure u vezi sa funkcioniranjem banke, kao i postupak za vantelesnu oplodnju. Zahvaljujući ovoj banci, potvrđeno je već 138 trudnoća – dodao je on.

On je dodao da od sredine ove godine neće moći građani da pronađu da u Srbiji nema inovativnog leka ili leka za retke bolesti, a da ga bilo gde u regionu ima.

-Ali ćete kod nas pronaći nekoliko lekova za tzv. retke bolesti i inovativnih lekova kakvih nema nigde drugde u regionu. Na primer, lek za decu leptire, sada je dostupan samo u Americi, Nemačkoj, Francuskoj i u našoj Srbiji. Sredstva koje se izdvajaju za lečenje retkih bolesti su sa 130 miliona dinara koliko su iznosila od 2012. porasla na 7,2 milijarde u prošloj i ovoj godini. Planiram uvođenje neonatalnog skrininga za oko 40 bolesti do 2025. godine, za koje postoje adekvatne terapije ili režimi života koji će deci omogućiti da se normalno razvijaju – rekao je on.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti