Претрага
Претрага
Close this search box.

Vučić: Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom garantuje budućnost naše zemlje

Copyright RTS printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom ugovor koji garantuje budućnost Srbije i da će plasman poljoprivrednih proizvoda na kinesko tržište značiti spas za srpske poljoprivrednike.

– Ugovor o Slobodnoj trgovini sa Narodnom republikom Kinom je nešto što nam garantuje plasman naših roba i usluga. I u narednih pet i deset godina, mi ćemo gotovo 95 odsto proizvoda koje napravimo, koje proizvedemo u našoj zemlji moći da izvozimo u Narodnu republiku Kinu bez ikakvih tarifa, bez ikakvih dažbina – rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

Imajući u vidu da su danas kineske tarife između 38 odsto i 62 odsto na robu iz Evrope, Vučić ukazuje da je jasno kakvu i koliku prednost na tako ogromnom, značajnom i sve bogatijem tržištu će imati srpska roba kada se skinu tarife.

– Predsednik Si je uspeo da spasi Narodnu republiku Kinu od siromaštva i da stvori veoma snažnu srednju klasu. To vam onda govori o tome kakvi su potencijali i mogućnosti Republike Srbije u budućnosti – rekao je Vučić.

Podsetio je da su potpisani ugovori o slobodnom izvozu suve šljive, borovnice i da će to puno značiti srpskim seljacima iz Osečine, Valjeva, Blaca…

– To su ogromni pomaci i garantovan plasman, jer mi imamo dobru robu i na ovakav način, uz ovakva oslobađanja, sasvim sigurno i najbolju cenu. Hvala našim kineskim prijateljima na tome, ali to je samo početak. Ići ćemo od jabuka do goveđeg mesa – rekao je Vučić.

Dodao je da je za srpsko vino potrebno pet godina da se tarifa za kinesko tržište spusti na nulu i da će se svake godine spuštati po 20 odsto od sadašnje tarife, dok će za srpske rakije taj period trajati ukupno deset godina.

– To se tiče našeg običnog seljaka, to se tiče našeg običnog domaćina. A siguran sam da će u Narodnoj republici Kini moći da dobiju dobar proizvod, da se nikada ne postidimo – rekao je Vučić.

Najavio je da će danas na ručku sa kineskom delegacijom lično da služi samo srpska vina predsediku Kine Siju i da plasman srpskih vina na kinesko tržište predstavlja spas za naše poljoprivrednike, vinogradare…

Ističući značaj sporazuma o slobodnoj trgovini, Vučić je naveo da je jedini ministar koga je odlikovao (na Sretenje u februaru) bio ministar trgovine Tomislav Momirović, koji je potpisao taj sporazum.

Telegraf Biznis

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
dule
09.05.2024 11:13

a šta to mi imamo da prodamo kini? strane fabrike,strani ulagači,sve ode strancima nama ne ostaje ništa osim provizije koju kradu lopovi iz sns-a

Povezane vesti