Претрага
Претрага
Close this search box.

ZA NEKE NAMIRNICE MISLIMO DA SU POSNE, A NISU Na ovim proizvodima najčešće grešimo, njihovom konzumacijom se “omrsimo”

Foto: Ilustracija/Pixabay

U prodavnicama se nalaze i namirnice za koje građani misle da su posne, a zapravo nisu. Na velikom broju artikala velikim slovima piše posno, ali kada okrenete ambalažu i pročitate sitna slova videćete da su ti proizvodi sve sem posni, jer u sebi mogu da sadrže jaja, mleko i masnoće životinjskog porekla.

Istina je da većina ribljih pašteta, napolitanki, bombona, biljnih kačkavalja, pekarskih proizvoda, tostova, dvopeka i čokoladnih keksića nije posna, iako piše da jeste.

Nutricionisti savetuju da ne verujete trgovcima jer većina posne hrane koja se prodaje u domaćim marketima zapravo uglavnom nije posna, iako se tako reklamira.

Mnogi proizvodi, za koje to teško da bismo rekli, sadrže u sebi mleko u prahu, goveđi ili svinjski želatin, razne konzervanse životinjskog porekla.

Čak ni u pekarama nije sigurno da ćete kupovinom najobičnije kifle ili hleba pazariti postan proizvod.

Takođe, slatkiši poput napolitanki, čokoladnih keksića i kolačića sa ovsenim pahuljicama nisu posni, iako na njima stoji ta oznaka. Ako okrenete proizvod, zaista ćete videti da se u sastavu mogu pronaći i tragovi jaja i mleka, pišu Novosti.

Najčešću grešku potrošači prave verujući da kupovinom riblje ili veganske paštete ne mogu pogrešiti. Ti namazi mahom nisu posni. Proizvođači stavljaju konzervanse koji sadrže masnoće životinjskog porekla i ako se malo bolje zagledate, videćete da na mnogima i ne piše posno. Takođe, potrošači veruju da su biljni kačkavalji posni, ali to je još jedna laž. Kod većine biljnih kačkavalja u deklaraciji ćete pročitati kazein, što je protein koga ima jedino u mleku.

Šta sve mislimo da je posno, a uglavnom nije

riblje paštete
biljni kačkavalji
namazi od povrća
napolitanke
čokoladni keksići
pekarski proizvodi
kolačići sa ovsenim pahuljicama
tostovi i dvopeci

alo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
domacini
19.03.2024 20:30

Riba svakako nije posna, losos ima masnocu a i pusta krv, zivotinjskog porekla,…samo je vazna u ishrani i manje se kod nas konzumira pa je lakse narodu da izdrzi…jedete povrce, voce, kuvate griza, pirinac, zito, supe, pasulja, …jedete kompota, …supe, corbe,…barena krompira… salate…

Povezane vesti