Na osnovu usvojenog budžeta za 2018. godinu, Filmski centar Srbije dobiće dosad najveću sumu novca.

Prema rečima ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića u pitanju je najveće izdvajanje za kinematografiju u istoriji Srbije-rekordnih 1.005.230.000 dinara.

U ovu sumu novca uračunate su redovne i programske delatnosti Centra. Za redovnu delatnost opredeljeno je 24.830.000, a za programe i investicije, u šta spadaju i konkursi FCS-a, 980.400.000 dinara.

Ovo je veliki iskorak za sve nas i našu kulturu. U odnosu na opredeljena sredstva za prošlu godinu to je povećanje od čitavih 50 odsto“, rekao je Vukosavljević na sednici Grupacije za kinematografiju u Privrednoj komori Srbije.

Kako kaže sumu koja je namenjena srpskoj kinematografiji za 2018. godinu treba shvatiti kao zasluženi podstrek i da je na ovaj način država preko Ministarstva kulture “bacila rukavicu u lice filmskim stvaraocima u Srbiji”.

Ovo je maksimalna suma koju država u ovom momentu može da odvoji za film i očekujemo da srpska kinematografija adekvatno odgovori kvalitetnim dostignućima“, napomenuo je Vukosavljević.

Izrazio je nadu da će u srpskoj kinematografiji nastati ostvarenja koja će pružiti duhovnu i svaku drugu satisfakciju našim građanima i uverenje da će naši filmovi biti zapaženi na međunarodnom planu.

Ministar je rekao i da je na ovaj način Srbija, sa direktnim izdvajanjima iz budžeta za kinematografiju, izašla na prvo mesto u odnosu na republike nekadašnje Jugoslavije.

Napomenuo je i da očekuje da talentovani i vredni poslenici srpske kinematografije iskoriste ove odobre okolnosti koje je država omogućila.

Sednici su prisustvovali i glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić, direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments