Претрага
Претрага
Close this search box.

ZA ULAZAK U MAKEDONIJU PASOŠ VAM NE TREBA, ALI JE OVAJ PAPIR NEOPHODAN: Bez njega ne planirajte ni put do Grčke, evo koliko košta

FOTO: SNEŽA KRSTIĆ / RINGIER/Ilustracija

Ko planira da godišnji odmor provede u Grčkoj, a pritom putuje svojim kolima, trebalo bi da zna da ukoliko ide preko Severne Makedonije i dalje važi pravilo posedovanja zelenog kartona. Zato bi najbolje bilo da pre nego što spakujete kofere obezvedite ovaj papir.

Posedovanje zelene karte osiguranja obavezno je kada se ulazi i na teritoriju Rusije, Belorusije, Ukrajine, Moldavije, Turske, Izraela, Irana, Albanije, Tunisa i Maroka.

Takođe, u Severnu Makedoniju srpski državljani mogu da uđu sa pasošem ili sa boimetrijskom ličnom kartom, dok je za Grčku obavezan pasoš.

Između Srbije i Severne Makedonije postoji Sporazum o socijalnom osiguranju, kojim je regulisano pitanje korišćenja zdravstvene zaštite za vreme privremenog boravka putnika, turista u Severnoj Makedoniji, bez naplate usluga. Pod ovim uslugama se podrazumevaju samo hitne zdravstvene intervencije, dok se pred putovanje u Grčku savetuje uplata privatnog zdravstvenog osiguranja, makar i u najmanjim iznosima.

Ukoliko imate zeleni karton obezbedili ste pokrivanje troškova za štete i povrede koje eventualno napravite svojim vozilom u inostranstvu. On može da se kupi samo kod osiguravajuće kuće gde je osigurano i samo vozilo, navodi AMSS.

Za izdavanje zelene karte potrebni su vam samo na uvid polisa obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti i saobraćajna dozvola. Ovaj dokument, kako je objašnjeno, vezuje se uz polisu obaveznog osiguranja i na njemu se mora nalaziti broj polise uz koju važi. Cena za zeleni karton je gotovo svuda ista i u proseku iznosi 2.000 dinara, podaci su AMSS-a.

kurir.rs

Tagovi:

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
M
26.05.2024 12:24

Može da se kupi i na granici ali košta više od 5.000

Gost
Piuuuuu
27.05.2024 11:46
Odgovori  M

За 15 дана важења трајања, округло 50€, а за 30 дана 70€

Gost
Branko
26.05.2024 13:26

Zeleni karton važi do istog datuma do kad i polisa osiguranja vozila, odnosno registracije. Dakle ako danas uzmete zeleni karton a registracija vam ističe za mesec dana, tada vam ističe i zeleni karton.

Gost
braka
27.05.2024 09:01

Zeleni karton je spas prilikom, ne daj bože, saobraćajke u bilo kojoj državi sveta. Neverovatno koliko pojednostavljuje proceduru. Čak i u onim zemljama u kojima navodno netreba.

Gost
Strawberry
27.05.2024 09:52
Odgovori  braka

Tačno, u Grčkoj traže Zeleni pri udesu…

Gost
Јефимија
28.05.2024 07:59

Bugarizovani Srbi ( ista g kao i pounijaćeni i islamizirani Srbi) od mene će da dobiju ŠIPAK kao i ono azijsko pleme Grci, koji su izvršili stravičan genocid nad Srbima i oteli nam teritoriju kao i Albanci, Bugari…Dok Srbi debili takve smatraju prijateljima.

Last edited 21 Dana Ranije by Јефимија

Povezane vesti