Претрага
Претрага
Close this search box.

ZANATSKE PIVARE POSTALE HIT U SRBIJI Proizvedu i po 2000 LITARA PIVA PO JEDNOM KUVANJU; Evo koliko vam treba novca da pokrenete ovaj BIZNIS, a nije malo

Foto: Ilustracija/Dnevnik

U Srbiji imamo oko 60 zanatskih malih pivara, a u Udruženju malih nezavisnih pivara je učlanjeno četrdesetak, koji proizvode piva raznih ukusa i ostvaruju egzistecniju na domaćem i stranom tržištu.

Koliko godišnje izađe piva iz ovih proizvodnih pogona sagovornik Dnevnika pivar Maurius Laoj kaže da su to poslovni podaci svake zanatske pivare, ali napominje da bi svakoj maloj pivari od velike pomoći bilo kada bi država odredila skalu za plaćanje akcize po količini proizvedenog i prodatog piva.

– Već nekoliko godina tražimo da se napravi akcizni plan o plaćanju, kao što ga imaju mali pivari u Ervopi. Svaka pivara ima svoje kapacitete proizvdnje različite od ostalih i zato nije u redu da svi plaćamo istu akcizu, kada ne proizvodimo i ne prodajemo iste količine – kazao je Laoj, koji u Ritiševu kod Vršca ima pivaru Krugher i Brent, osnovanu 1991. godine.

Foto: Pixabay.com

Prvo su Mauriusovi roditelji započeli proizvodnju piva pre 33 godine u namari da tržištu ponude nov proizvoda, a sada njihovim stopama ide i Maurijus. Kaže da u pivari može da proizvede 2.000 litara piva po jednom kuvanju i da ima uslove da proizvodnja bude i veća. Međutim , tržište određuje količinu proizvodnje.

– Uglavnom pivo prodajem u pabovima, malim radnjama u okolini, na sajmovima i festivalima. U restoranima i kafićima mali proizvođači zanatskog piva teže uspevaju da ga prodaju jer uglavnom ugostitelji imaju ugovore sa velikim pivarama, mada se po veleprodajnim cenama ne razlikujemo puno od njih. Naše pivo je svega 20 odsto skuplje, a imamo raznovrsniju ponudu, jer svaka pivara ima svoju paletu proizvoda – naveo je Laoj i dodao da sva piva zanatske pivare prave od uvoznog hmelja iz Slovenije, Češke, Nemačke… a svega desetak posto kupuju kod nas, u Bačkom Petrovcu.

Zanatsko pivarstvo je, napominje, sada znatno razvijenije nego pre 10 – 15 godina, a moglo bi i brže da ide napred kada bi državni podsticaji bili veći, a konkursi bili češći tokom godine i bolje osmišljeni.

– Uglavnom se podsticaji daju početnicima za pokretanje biznisa i to je dobro jer za pokretanje ozbiljnije proizvodnje zanatskog piva treba najmanje 100.000 evra. Ali, ne treba samo početnicima novčana potpora već i nama koji već imamo prostor, mašine i opremu. Ta ulaganja predstavljaju velike investicije, posebno su skupe linije za flaširanje piva, pa bi nam dorbo došli podsticaji za to – kazao je Maurius Laoj.

Foto: Pexels.com

Godišnje 5,5 miliona hektolitara piva

Učešće zanatskog piva u domaćoj proizvodnji piva je manje od jednog procenta. Imamo pivara čiji su kapaciteti po jednom kuvanju 100 litara, ali i 2.000 litara. Instalisani kapaciteti svih pivara u Srbiji su oko 12 miliona hektolitara godišnje, ali već nekoliko iz velikih pivara godišnje izađe pet do 5,5 miliona hektolitara piva.

Dnevnik

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti