Poslednjih nedelja kupci često nisu mogli da pronađu Plazma keks u prodavnicama širom Balkana, poznati brend srpske kompanije Bambi u regionu.
Prema izveštajima iz Srbije, problemi su sa snabdevanjem većih pakovanja običnog keksa. Ostali proizvodi – drobljeni keks i preliveni čokoladom, postoje na zalihama.
Čak i u jednoj od većih Šparovih prodavnica na periferiji Ljubljane ovih dana primetili smo da klasičnih Plazma keksa nema na policama, ali su njihovi proizvodi i dalje u ponudi, piše Forbes Slovenija.
Na sajtu Merkatora dostupna su oba pakovanja (150 i 300 grama) običnog keksa, dok je na sajtu Špara na lageru samo manji paket. U onlajn ponudi štajerskog trgovca Jagra piše da obe verzije trenutno nisu na zalihama.
I Špar i Merkator potvrdili su za Forbes Slovenija da su nedavno imali problema sa isporukom pojedinih proizvoda. Špar je naveo da su manjak već otklonili.
Vatra je kriva
Razlog nestašice popularnog keksa, koji je poznat mnogim generacijama u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj i zemljama u okruženju, jeste veliki požar u fabrici Bambija u Požarevcu.
Generalni direktor kompanije Bambi Dragan Stajković, koja se bavi proizvodnjom Plazma keksa, objasnio je za Forbes Slovenija da će se dostupnost pojedinih proizvoda promeniti u narednim mesecima, pa stoga ceo njihov asortiman neće uvek biti dostupan na svim prodajnim mestima. Takođe u Sloveniji.
-Tražimo načine da se što pre vratimo normalnom poslovanju. Molimo sve naše verne potrošače, kupce i partnere za razumevanje i malo strpljenja- objasnio je Stajković.
U Merkatoru su nam, međutim, objasnili da je razlog zašto keksa možda nema na rafovima i povećana potrošnja. Dodali su da, prema njihovim informacijama, Bambi očekuje normalizaciju proizvodnje početkom sledeće godine.
Kreacija Petra Tutavca
Plazma se pojavila krajem 1960-ih i smatraju se najprodavanijim keksom na jugoslovenskom tržištu. Jedan od pronalazača keksa bio je pekarski majstor Petar Tutavac, koji je razvio i recept za podjednako popularne kolače Domaćica. Tutavac je preminuo 2022. u 88. godini.
-Krašov keks Domaćica bio je moj prvi diplomski rad. Sva moja razmišljanja o novim proizvodima razvila su se iz Domaćic-rekao je pre nekoliko godina u jednom od intervjua za hrvatske medije, piše Forbs.
biz.portal.rs