Претрага
Претрага
Close this search box.

ZBOG UJEDA PASA ISPLAĆENO 5.500.000 RSD! Lutalice godinama prazne gradski budžet, zahteva za odštetu sve više

Foto: Pexels

Gradskoj komisiji koja razmatra zahteve građana koji traže odštetu zbog ujeda pasa lutalica u poslednjih godinu dana upućeno je 58 zahteva, a na osnovu kojih je isplaćeno 1.920.000 dinara. Pravobranilaštvu je upućeno šest predloga za mirno rešavanje sporova po kojima je isplaćeno 325.000 dinara, a kroz parnice, odnosno sudske postupke je ta nadoknada znatno veća jer su pridodati i sudski toškovi pa je isplaćeno ukupno 3.320.000 dinara. Na godišnjem nivou za odštetu od ujeda pasa lutalica iz budžeta grada Pirota je isplaćeno ukupno 5,5 miliona dinara.

Odšteta se isplaćuje na osnovu parnica koje vodi Javno pravobranilaštvo i putem mirnog rešavanja spora kroz vansudsko poravnanje kao i na osnovu zahteva upućenih gradskoj komisiji za odštetu zbog ujeda pasa lutalica, objašnjava načelnik Odeljenja za stambeno komunalnu delatnost Bojan Pešić. On ističe da je broj prijava građana isti iz godine u godinu, ali se zbog rastućih troškova povećava izdvajanje iz budžeta za ovu namenu.

Foto: Newsweek

Imamo dosta zahteva, ukoliko stranka donese medicinsku dokumentaciju gde je konstatovan ujed psa onda se samo gleda težina ozlede i u skladu s tim se predlaže pravobranilaštvu zaključenje sporazuma. Tu se radi o manjim iznosima, za blizu 60 sporova isplaćeno je nešto manje od 2 miliona dinara dok je u parničnim postupcima za tridesetak predmeta isplaćeno 3,3 miliona dinara”, ističe Pešić.

Bez obzira što Služba zoohigijene redovno uklanja pse lutalice sa ulica grada i što ih je sve manje na ulicama i dalje ima zahteva za odštetu. Gotovo isti iznos isplaćuje se za funkcionisanje azila za pse i na ime odštete građanima. Pešić je apelovao na građane da ne zloupotrebljavaju ovu mogućnost, ali i na vlasnike pasa da čuvaju svoje ljubimce i da ih ne nepupštaju kada odrastu i kada više ne mogu da brinu o njima, jer psi lutalice su prvenstveno rezultat čovekovog nemara i lošeg ophođenja prema ovim životinjama. Načelnik Odeljenja za stambeno komunalnu delatnost podseća da se za naknadu štete zbog ujeda od vlasničkih pasa građani ne obraćaju lokalnoj samoupravi već vlasnicima životinja.

Pirotskevesti.rs/Mondo

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Bojan
22.05.2024 15:38

Istrebiti tu gamad i stetocine jednom za svagdak

Povezane vesti