Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) odobrila je koncentraciju na tržištu koja nastaje kupovinom JAT Tehnike od strane kompanije “Avia Prime” sa sedištem u Češkoj, objavila je KZK. Tako su stvoreni uslovi da se finalizuje postupak privatizacije JAT Tehnike za koju je najbolju ponudu od 10,29 miliona evra državi Srbiji dala češka Avia Prime.

“Avia Prime” posluje u okviru uže grupe društava “Hartenberg” koja je pod kontrolom društva “Hartenberg Holding”, a usredsređena je na ulaganja u imovinu.

Komisija konstatuje da Avia nema direktno ili indirektno povezanih društava u Srbiji, ali je na našem tržištu preko povezanih firmi u sestrinskim grupacijama Synbiol i Agrofert ostvario u Srbiji prihod od 3,5 miliona evra prodajom đubriva, hemijskih proizvoda, semena, pekarskih proizvoda i mašina.

Avia je na tržištima Poljske i Slovenije, preko firmi Linetech i Adria Tehnika, aktivna u sektoru koji se odnosi na koncentraciju koja nastaje kupovinom Jat Tehnike.

JAT-Tehnika ima tradiciju održavanja aviona dugu 85 godina, osnovnu delatnost obavlja pre svega u glavnoj bazi na aerodromu “Nikola Tesla”, dok linijsko održavanje obavlja na linijskim stanicama u Tivtu, Podgorici i Skoplju.

Komisija je ocenila da Avia Prime ne posluje na tržištu održavanja vazduhoplova u Srbiji, dok je JAT-Tehnika, kako navodi, praktično jedini učesnik na relevantnom tržištu, jer je u bazi na aerodromu Beograd jedini servis velikih komercijalnih aviona kompanija Boing, Erbas, ATR.

Izvor: Tanjug
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments