Претрага
Претрага
Close this search box.

Zrenjanin je Nacionalna prestonica kulture za 2025!

Foto: commons.wikimedia.org

Zrenjanin je Nacionalna prestonica kulture za 2025. godinu! 

Titula „Prestonica kulture Srbije“ predstaviće Zrenjanin kao relevantni nacionalni centar razvoja kulture, a grad će ulaganjem u infrastrukturu i kreativnim radom na polju izgradnje i unapređenja kulture, kao i novim idejama dodatno nadograditi već bogat kulturni život svih građana. Grad Zrenjanin će takođe biti postavljen na kulturnu mapu ovog dela Evrope.

Radna grupa Ministarstva za kulturu, za pripremu i sprovođenje programa “Prestonica kulture Srbije”, donela je predlog odluku da Zrenjanin bude Nacionalna prestonica kulture 2025. godine.

Na osnovu pristiglih prijava, Radna grupa je ocenila da je prijava Grada Zrenjanina dobro smišljena te da pokazuje koherentnost umetničke i dizajnerske vizije projekta utemeljenog na lokalnoj specifičnosti. U obrazloženju se navodi da Zrenjanin svojom kandidaturom, predstavljenom pod umetničkim konceptom “Meandri grada – tokovi kulture” sa idejom prožimanja grada, stvaralaca i publike – ima i detaljno objašnjene strategije, programe i kapacitete grada.

Komisija je ocenila da program koji je planiran da se realizuje u okviru četiri celine: “Banatsko izobilje“, posvećeno multikulturalnosti i tradiciji ovog kraja, “Arhiotipija”, posvećena arhitektonskom nasleđu grada (uključujući i Dragišu Brašovana), “Ambasada kulture”, posvećena međunarodnoj saradnji i edukaciji, i LOKUS, posvećen urbanoj kulturi – nudi više od 50 novih umetničkih projekata, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture. Takođe je navedeno da Zrenjanin kandiduje ukupno 10 infrastrukturnih projekata u kulturi, od kojih se izdvajaju: prenamena srpske zadružne banke u Kuću stvaralaštva sa galerijom za savremenu umetnost, obnova Narodnog pozorišta i Amfiteatra na otvorenom, otvaranje studija za kreativne industrije LOKUS, obnova Trga, manje intervencije u javnom prostoru (urbani džepovi), uređenje kuće Slavka Županskog, uređenje kutka za decu i mlade u Muzeju.

Na Javni poziv za učešće u programu “Prestonica kulture Srbije 2025”, koji je bio otvoren od 15. novembra 2023. do 14. januara 2024. godine, pristiglo je osam prijava iz gradova u Srbiji.

Početak realizacije projekta Zrenjanin – Nacionalna prestonica kulture Srbije, planiran je za 21. mart 2025. godine.

Program „Prestonica kulture Srbije“ takođe doprinosi i ostvarenju ciljeva Ministarstva kulture koji se odnose na uspostavljanje konzistentne kulturne politike koja obuhvata savremeno stvaralaštvo, kreativne i kulturne industrije, zaštitu i unapređenje kulturnog nasleđa, inovativno korišćenje javnih prostora, kao i unapređenje regionalne i međunarodne saradnje.

Ideja za organizaciju Nacionalne prestonice kulture potekla je od nekadašnjeg gradonačelnika Novog Sada, Miloša Vučevića koji je predložio da se dobra i pozitivna iskustva dobijena prilikom realizacije evropskog projkta Evropska prestonica kulture u Novom Sadu prenesu i na razvoj kulture u gradovima u Srbiji.

vojvodinauzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti