Претрага
Претрага
Close this search box.

Blackberry telefoni modifikovani da ih koriste narko karteli

Foto: Phantom Secure

Prvi čovek firme koja je osnovana sa idejom da osigura i pomogne tajnu komunikaciju članova narko kartela širom sveta, uhapšen je po nalogu FBI-a.

Phantom Secure je firma iz Kanade, koja je zaradila desetine miliona dolara, prodavajući modifikovane Blackberry mobilne telefone, koje su kasnije koristile kriminalne organizacije poput Sinaloa kartela.

Ovo je prvi put da su američke vlasti tarketirale neku kompaniju za svesnu proizvodnju šifrovane i zaštićene tehnologije namenjene kriminalcima.

Prošle nedelje u Sijetlu uhapšen je Vincent Ramos, koji je izručen zajedno sa četiri pomagača.

Ramos i njegovi saradnici, optuženi su za reketiranje i pomoć distribuciji narkotika. Obe optužbe iziskuju maksimalnu kaznu doživotne robije.

Američki tužilac Adam Braverman ističe da je Phantom Secure stvorena sa namerom da pomogne internacionalnu distribuciju narkotika.

“Dileri, uključujući članove Sinaloa kartela, koristili bi šifrovane i zaštićene uređaje kako bi lakše organizovali komunikaciju u cilju dalje prodaje i distribucije narkotika.” rekao je Braverman.

Čelnici kompanije Blackberry još uvek se nisu oglasili po pitanju korišćenja njihovih uređaja, na osnovu kojih su uz dodatne modifikacije, napravljeni zaštićeni telefoni firme Phantom Secure. Za sada ne postoji tačna informacija da li je ovaj kanadski proizvođač mobilnih telefona, svesno učestvovao u pomaganju rada Phantom Secure-a.Tužilac Braverman ističe da nisu samo Blackberry uređaji korišćeni za modifikaciju.

“Koliko smo upoznati, postoji niz kompanija čije usluge enkripcije uređaja, pomažu tajnu komunikaciju kriminalnih organizacija širom planete. U saradnji sa FBI-em, nastavićemo da tragamo i da obrađujemo ne samo Phantom Secure, već sve kompanije koje nude ovu vrstu usluge kriminalnim zajednicama.”

Braverman dodaje da gotovo svaki pametni telefon na tržištu nudi enkripciju kojoj nije jednostavno ući u trag razmene podataka, a isto važi za aplikacije kompanija Facebook, Google i Apple. Prema njegovim rečima kompanija Phantom Secure treba da odgovara za način na koji je njihova tehnologija korišćena od strane pripadnika narko klanova.

Suštinska razlika je u tome što je ova kompanija svesno i namerno stvorena sa ciljem podrške komunikaciji organizacija koje učestvuju u proizvodnji, distribuciji i prodaji narkotika.

Jedini način da postanete korisnik nekog od uređaja ove firme, jeste da imate žiranta – osobu koja za Vas garantuje i preporučuje Vas kompaniji. Na ovaj način, smanjen je rizik da neko od agenata FBI-a dođe u posed uređaja.

Kompanija Phantom Secure, prodavala je svoje uređaje na principu pretplate, a cene paketa kretale su se između 2000 i 3000 dolara za period korišćenja aparata i usuge u trajanju od 6 meseci.

Agenti federalnog biroa procenili su da u svetu postoji preko 20.000 korisnika modifikovanih Blackberry telefona koje nudi ova kompanija.

Phantom Secure nudila je i opciju uklanjanja nekih od standardnih opcija mobilnih telefona, radi sigurnije komunikacije, poput kamere, GPS-a, mikrofona, telefonskih poziva, interneta, ostavljajući samo mogućnost razmene tekstualnih poruka. Takođe, u bilo kom trenutku firma je na zahtev korisnika mogla da trajno ugasi uređaj, uništavajuži svaki dokaz o komunikaciji.

2016. godine, kompanija Apple odbila je da pomogne FBI-u da otključa telefon koji je pripadao osumnjičenom za učešće u masovnoj pucnjavi. Syed Farook tada je optužen za smrt 14 osoba.

Iz FBI-a poručuju da je zabrinjavajuća činjenica, koliko je jednostavno da kriminalci međusobno komuniciraju bez ikakve mogućnosti prisluškivanja te komunikacija. Zaštićenost podataka koje nude pojedine firme, svesno ili ne, pomaže kriminalnim organizacijama.

Sa druge strane, bilo kakav kompromis oko zaštite podataka, stvara veliki rizik za krađu ličnih informacija od značaja.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti