Iako je učenje jezika za nekoliko sekundi ili življenje u tuđoj koži deo naučne fantastike, neki stručnjaci predviđaju da će u narednih nekoliko decenija, ovo postati naučna činjenica, zahvaljujući sofisticiranoj tehnologiji “moždanih računara”.

Brajan Džonson, CEO kompanije “Kernel” je na “Web” samitu u Lisabonu predstavio ono čemu teži njegova kompanija u budućnosti, a ciljevi su mu veoma visoki, mada ne i nedostižni.

Naime, Džonson želi da, uz pomoć čipova, ukloni degenerativne bolesti i da kontroliše mentalno zdravlje, kao i da stvori društvo gde će veštine i znanje biti dostupno svima, a ne samo privilegovanima. Svima, koji budu koristili čipove, naravno.

Za 20 godina imaćemo čipove u mozgu

On je rekao da je veštačka inteligencija u usponu i da stavlja ljudski rod u rizik, te da moramo da budemos premni da se suočimo sa izazovima tehnologije. Njegovo rešenje krije se u boljem rauzmevanju mozga i njegovih funkcija.

Ključno je postati prilagodljiv tehnologiji i kognitivnim otkrićima. Sledi revolucija nečega što nikada nismo očekivali da će se ostvariti. A to nam je pred pragom i realizovaće se u narednih 15 do 20 godina“, izjavio je Brajan.

Ideja da imamo implantat u mozgu je možda zastrašujuća, ali ova tehnika se već uveliko koristi. Neki implanti pomogli su osobama koja su imala oštećenja sluha, a neki su pak ublažili simptome Parkinsonove bolesti.

Džonson je izjavio da se neuronauka veoma razvila, ali da je i dalje neverovatno teška za savladati. “Moramo još da učimo o našem neurološkom kodu“, rekao je i dodao da su čipovi u mozgu na samo 20 godina udaljeni od nas.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments