Da li je ovo početak kraja Ajfona? Stigli su Xs, Xs Max i XR

       

U našoj redakciji postoji podeljeno mišljenje kada su u pitanju operativni sistemi i proizvođači mobilnih telefona.

Jedan deo naše ekipe, veruje da je sloboda Androida pravi način da se maksimalno iskoristi potencijal uređaja, dok drugi veruju da je jednostavnost i nedostatak personalizacije Ajfona i njegovog iOS sistema, garant dugotrajnosti, stabilnosti i brzine.

Kreativni umovi Epla prvobitno su radili na stvaranju tableta, godinama pre nego što su ovi uređaji postali popularni. Kada su predstavili prototip prvom čoveku ove kompanije, Stiv Džobs ih je upitao da li postoji mogućnost da se takav uređaj upakuje u manji format, uz dodavanje funkcije slanja i primanja poziva i poruka?

Džobs je kreirao novu vrstu telefona, a zajedno sa njim i novu potrebu tržišta koja do tada nije postojala. 2007 godine svetu je predstavljen Ajfon, revolucionarni pametni telefon koji je zauvek promenio pravila igre. Nekadašnji giganti našli su se u krizi, nemajući adekvatan odgovor na mogućnosti koje Ajfon pruža.

Ajfon 2G: Pionir pametnih telefona

Neprikosnoveni broj jedan na Američkom tržištu, osetio je pad profita. Blekberi je bio nezamenjiv sve do te 2007 godine. Iako su mnogi ostali uz ovaj brend i godinama kasnije Ajfon, a zatim i Android telefoni, marginalizovali su učešće kanadske kompanije na tržištu.

Sličan fijasko doživeo je i finski gigant Nokija, kompanija čiji su telefoni osvajali sve krajeve sveta, a naročito zemlje širom Evrope. Poznati po svom kvalitetu izrade, izdržljivosti i pouzdanosti, Nokiji nije bilo ravne konkurencije.

Ovaj brend  bio je toliko siguran u svoje proizvode i dominaciju na tržištu, da je ogromne resurse investirao u razvijanje sopstvenog operativnog sistema. Simbijan je bio poželjno osveženje, ali njegova slava nije dugo trajala. Zbog količine novca koju je ova kompanija investirala u svoj sistem, Nokiji nije bilo isplativo da pređe na Android od samog početka. Godinama će nastaviti da proizvodi telefone sa Simbijanom, a potražnja za njenim uređajima nastaviće da pada.

Nokija E61i: Za poslovne i produktivne

Propast ove dve kompanije dokazuje da ne postoji brend u svetu tehnologije, koji će doživeti večnu dominaciju na tržištu. Šta više, na primerima Nokije i Blekberija jasno se vidi da je ključ dobre prodaje i popularnosti uređaja, konstantna inovacija, inspirisana potrebama kupaca.

Pravi ljubitelji Eplovih uređaja ne mogu a da se ne zapitaju da li će ovakvu sudbinu doživeti i Ajfon? Zapravo, nakon predstavljanja poslednjih modela Ajfona, ovo pitanje ima smisla više nego ikada.

Kada je i iz kog razloga Epl sebi dozvolio da bude dosadan? Koji je povod za nedostatak inovativnosti?  Da li je sva kreativnost i smelost nestala sa odlaskom Džobsa?

Posle euforije koja je nastala prošle godine predstavljanjem Ajfon X modela, kompanija je odlučila da ovog septembra preskoči Ajfon 9 i kupcima predstavi osveženi X, sa najgorim imenima za jedan uređaj u istoriji mobilne telefonije.

Xs, Xs Max i XR nisu dočekani onako kako je kompanija očekivala. Po prvi put, telefoni neće preuzeti cenu prethodnika, već će nova perjanica Epla biti skuplja nego ikada. Xs i Xs Max su utegnute varijacije prošlogodišnjeg modela, uz razliku u veličini telefona i dijagonale ekrana. XR je nešto kao 5C, jeftinija verzija namenjena širim masama, uz jednan veliki propust – telefon koji košta 699 dolara definitivno nije za široke narodne mase.

Bolja kamera, veća baterija i nove boje, to je ono što najskuplji Ajfon nudi. Zapravo, u odnosu na konkurenciju, novi telefon iz Epla ima više nedostataka nego ikada.

Kompanija još uvek nije odlučila da pređe na USB C standard, iako ga uveliko primenjuju na svojim laptop računarima. Takođe, otisak prsta je sada zvanično deo prošlosti, a korisnici će morati da se naviknu na nepotrebno komplikovani skener lica.

Novi Ajfon ima mogućnost brzog punjenja, što je lepa vest. Međutim, Epl vam neće obezbediti i punjač koji podržava ovu opciju! Sramotan potez kompanije pokazuje koliko su glavešine Epla opsednute profitom, pa čak i po cenu da nam ponude telefon koji košta 1600 dolara (Xs Max sa 512 GB) a da ne poseduje karakteristike koje su prisutne kod Android telefona kineskih proizvođača, čiji uređaji koštaju četvrti deo cene Ajfona.

Ovaj tekst nismo zamislili kao recenziju novih uređaja iz Epla. Napisali smo ga u pokušaju da sami sebi odgovorimo na pitanje o kom danima diskutujemo u redakciji portala: Da li su ovi modeli naznaka početka kraja Ajfonove dominacije, ili će posle gomile negativnih komentara od strane najvernijih potrošača, Epl konačno početi da sluša potrebe kupaca? Jedna stvar je sigurna, Xs, Xs Max i XR su telefoni nastali iz hira nekreativnih i dosadnih pojedinaca.

Autor: nsuzivo.rs

1
Komentari:

2 Komentara
0 Replika
0 Pratioci
 
Najviše reakcija
Najposećenija diskusija
2 Autori komentara
najnoviji najstariji najviše glasova
Milan

Uopšte nisam neki vatreni fan iphona. Sto se inovacija tiče, njih nema mnogo. Ali što se performansi tiče mislim da je ovo najjači telefon na tržištu i da će jako teško da ih dostignu svi drugi proizvođači. Iako performanse telefona već odavno prevazilaze potrebe 70% korisnika svih telefona. Najnoviji cipset A12 bionic ima neverovatne mogućnosti i to će tek da otkriju raznorazni developeri koji će naći način da to iskoriste maximalno. I u tome će se ogledati inovacije, mogućnoscu cipseta. Jedino ostaje ta cena, hmm.. Pogotovo što je sva “dodatna oprema” skupa.. Kao da hoce da odviknu sirotinju od iphona.… Učitaj još »

Kole

Slazem se