Gejmeri, imamo sjajne vesti za vas i vaše roditelje ili babe i dede: jedna studija pokazala je da igranje igrice Super Mario 64 povećava sivu masu u mozgu kod odraslih, starijih osoba.

U istraživanju, seniori su igrali Super Mario 64 igru na 3D platformi. Nakon skeniranja mozga, pokazano je da 3D video igre utiču na hipokampus koji stvara kognitivnu mapu virtutuelnog okruženja koje mozak istražuje.

Video igre povećavaju količinu sive materije u mozgu

Eskperment je uključivao 33 odrasle osobe, a dok je jedan deo dobio da igra Super Marija 64, drugi su dobili Nintendo Wii. Eksperiment je trajao 6 meseci, a učesnici su s vremena na vreme išli na skeniranja mozga i radili su kognitivne testove.

Rezultati su pokazali da se onih osoba koje su igrale Super Marija 64, povećala siva masa u dve regije mozga- u hipokampusu i u malom mozgu.

Kako navode istraživači, kako starimo siva masa se smanjuj, a dobra vest jeste što ove efekte možemo da smanjimo učenjem nečeg novog. Igre kakva je Super Mario 64 ima potencijal da bude lek za smanjenje sive materije u mozgu.

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments