Otkako se pojavila, digitalna valuta bitcoin postala je sve popularnija, a danas, ima svoju nezavisnu mrežu.

Bitcoin je digitalna i globalna valuta, koju je stvorila grupa ljudi pod pseudonimom Satoši Nakamoto 2009. godine. Bitcoini se stvaraju vremenom, preko bitcoin mreže, umesto uz pomoć centralne banke, kao što je slučaj s ostalim valutama.

Proširenja u dizajnu bitcoina omogućava anonimno plaćanje na internetu. Usvajanje ove valute i njegovo korišćenje nastavlja da raste svake godine. Prihvatili su ga ne samo potrošači, već i mnoge kompanije koje žele da iskoriste prednosti bitkojna.

Iako je sistem zaštićen matematikom, korisnici bitcoina sami odgovaraju za svoje postupke prilikom transakcija, a valuta je nepouzdana, jer novac nije vidljiv i opipljiv. S druge strane, nezavistan je i ne zavisi od institucija makroekonomije.

Kako kupiti bitcoin?

Kako piše sajt Foresighter, jedan od načina da kupite bitcoin je preko Bitcoin menjačnica kao što su Kraken ili SpectroCoin.

Kraken je najveća svetska menjačnica bitcoina koja podržava valute poput kanadskog i američkog dolara, britanske funte i japanskog jena.

Preko ovih online menjačnica, dobijate priliku da postojeću svetsku valutu kao što je dolar, zamenite za bitcoin koji se skladišti u vašem virtuelnom novčaniku – “wallet”-u.

Offline wallet, poznatiji kao “cold storage”, predstavlja najsigurniji vid skladištenja novca koji je značajan u trenucima kada računar ili mreža pretrpi napade ili oštećenja.

Hardver novčanik je odlično sklonište u vidu malog uređaja napravljenog isključivo za omogućavanje visoke protekcije kod velike količine bitcoina.

Bilo da je u pitanju online ili offline kupovina, pomoću Cryptopay debitne kartice, ovakav vid rezervne kopije walleta daje prednost bitcoinu, osiguravajući vaš novac u svakom trenutku.

Takođe, dostava je potpuno besplatna, provizija je minimalna i kartica je prihvaćena svuda gde je moguća upotreba visa kartice.

Bitcoin se može prikupljati i putem donacija, a zamka u koju korisnik lako može da se uplete je nepoverljivost.

Naime, ako neko zahteva da donirate određeni broj bitcoina, uz obećanje da ćete zauzvrat dobiti više, nije moguće obezbediti garanciju da će se to zaista i realizovati.

U ovom slučaju, upravo anonimnost transakcija kao jedna od prednosti bitcoina predstavlja prepreku za ostvarenje sigurnosti u transakcijama ove vrste.Svaka bitcoin adresa pri transakciji ostaje zapisana u dugačkoj listi podataka koja predstavlja jedan blok. Ovim procesom nizanja adresa, stvara se – Blockchain.

Bitcoin je inkorporirao anonimnost, bezbednost i lakoću, praveći paradoks u odnosu na svoju složenost. Svoju ekstenziju sačinjenu iz višeslojnosti plasira na sve bolju poziciju u birokratskom svetu, što doprinosi dominaciji kriptovalute u osnosu na ostale. A da li će ovaj, još uvek mlad način obavljanja transakcija zavladati svetom, ostaje otvoreno pitanje o kome se na dnevnom nivou raspravlja.

Izvor: foresighter.rs/nsuživo

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments