Postoji mišljenje da pravi fotograf zumira svojim nogama. To naravno podrazumeva da se krećete, približite predmetu Vaše fotografije i odaberete mesto sa kog ćete uhvatiti željeni kadar.

Fotograf koji je prvi javno izneo ovo mišljenje, nije ni u snovima pomišljao da će se na tržištu pojaviti nešto poput novog Nikonovog P1000 fotoaparata.

P1000 sa ponosom nosi tituli aparata sa najvećim opsegom objektiva, koji ima raspon od 24 mm do neverovatnih 3000 mm. Jednostavnije rečeno, ovaj fotoaparat je u stanju da optički zumira čak 125 puta.

Novi P1000 stvoren je da zameni popularni P900, koji je u odnosu na naslednika ima “skroman” optički zum od 83 puta. Oba aparata su zamišljena za upotrebu u situacijama kada je ekstreman zum zaista potreban, a na fokalnoj dužini koju ovi aparati ostvariju sigurno ćete koristiti tripod.

P1000 opremljen je senzorom od relativno skromnih 16 megapiksela, što je razumno ukoliko ste prethodno upoznati sa namenom aparata. P1000 nije konciprian da zameni vaš pouzdani DSLR, ali će vam pruziti mogućnost optičkog zuma, koju ne nudi ni jedan drugi digitalni fotoaparat.

Novi Nikonov “Superzum” u svojim podešavanjima ima opcije za fotografisanje meseca, kao i za posmatranje i fotografisanje ptica. U stanju je da napravi 4K snimak sa 30 FPS, podržava beleženje fotografija u RAW formatu i ima mogućnost bežičnog transfera sadržaja. P1000 ima masu od 1.4 kilograma, pa nije jedan od onih fotoaparata koje ćete svakodnevno nositi oko vrata.

Nikon Coolpix P1000 u prodavnice stiže početkom septembra, a za ovaj “Superzum” biće neophodno da izdvojite oko 1000 EUR.

POGLEDAJTE: Snimci meseca, aviona i drugih udaljenih predmeta, koje beleži P900

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments