Veliki broj političara nestao je s političke scene zbog sukoba sa zakonom. Spisak funkcionera koji su otišli u zaborav u novijoj političkoj istoriji Srbije je dugačak. Od vremena Slobodana Miloševića do danas, mnogi ministri, poslanici, uticajni funkcioneri završili su svoje karijere zbog afera i sudskih postupaka koji su protiv njih vođeni. Od Save Vlajkovića, preko Vuka Obradovića, Olivera Dulića, Saše Dragina do Aleksandra Jovičića.

Presuda Borislavu Novakoviću za sukob s policijom u Vrbasu otvorila je mnoga  pitanja. NS uživo je istraživao da li je sudski dosije preporuka ili diskriminišući faktor za uspešno bavljenje politikom.

Sudski dosije, preporuka ili prepreka?: Presuda Borislavu Novakoviću za sukob s policijom u Vrbasu otvorila je mnoga  pitanja

SAMO SUD PARTIJE

Sagovornici našeg portali ističu da bi se po jučerašnjem nastupu čelnika Narodne stranke Vuka Jeremića i samog Novakovića moglo zaključiti da komunizam nikad nije napustio Srbe. I da je njihov stav sličan pravilima iz vremena Saveza komunista, da ne priznaju legalne sudove ove države, već samo „sud svoje partije“.

Urednik sajta Vidovdan i analitičar Željko Injac kaže za naš portal da bi kod nas malo ko ostao na sceni, kada bi političari iz moralnih obzira odustajali od politike.

– Ne tvrdim da su svi korumpirani ili da su imali kriminalnu prošlost ali upravo jedan od razloga apstinencije dobrog dela glasača na izborima jeste to što potencijalni glasači ne žele da glasaju za one koji su svoju političku karijeru gradili kao starlete (da ne upotrebim neki vulgarniji izraz). Bavljenje politikom mora da podrazumeva makar minimalnu dozu patrioizma, od brige za običnog malog čoveka do brige za nacionalni identitet i državni integritet kao i brige za sve Srbe u regionu – kaže Injac.

Željko Injac politički analitičar: Lični integritet osnovni uslov da neko bude glasan i izglasan, da osvoji dovoljno procenata da njegova partija postane parlamentarn

KOMPETENCIJA ZA DESTRUKCIJU

On dodaje da je lični integritet osnovni uslov da neko bude glasan i izglasan, da osvoji dovoljno procenata da njegova partija postane parlamentarna.

– Bora Novaković je klasičan primer kako se ne postaje uspešan političar. Čovek za koga je vezano bezbroj afera ne može biti moralni arbitar, ma koliko on to želeo. Zato, recimo, nevladine organizacije ne žele više da ih iko vezuje za Novakovića niti za Jeremića. Novaković je najkompetentniji da razbije bilo kakvu opozicionu akciju i ideju – rekao je Injac.

K.Simić

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Lanmi
09/07/2021 18:09

Zaboravili ste Jutututku.