Foto: Pixabay.com

Nova godina je pred nama. Trenutna epidemiološka situacija ograničila je mogućnosti za doček 2021. godine, ali nam je otvorila vrata za nova zadovoljstva. “Zavaliti” se u fotelju u društvu dobre knjige i praznične poslastice deluje kao odličan način da se isprati stara godina.

U moru naslova koji krase police biblioteka, odabrati pravo štivo i nije tako lako. Savet stručnjaka je više nego dobrodošao. Pitali smo bibliotekare iz Gradske biblioteke da nam izdvoje njihove preporuke.

 • Lana Bastašić – “Uhvati zeca”
 • Estes Klarisa Pinkola – “Žene koje trče s vukovima”
 • Starnone Dominiko – “Pertle”
 • Nele Karajlić – “Solunska 28”
 • Grbić Filip – “Prelest”
 • Davidović Viktor – “Drvo lešnika”

Korona je ograničila rad javnih biblioteka koji je organizovan u skladu sa posebnim merama zaštite. Istražili smo koliko je sve ovo uticalo na rad Gradske biblioteke u Novom Sadu.

– Aktuelna epidemiološka situacija, svakako je uticala na broj upisanih korisnika u Gradsku biblioteku u Novom Sadu, tako da ćemo ovu godinu završiti sa 20 odsto manje upisanih članova. Međutim, interesantna je činjenica da se povećao broj korisnika na daljinu, pošto se promenio način rada svuda pa tako i u poslovanju Gradske biblioteke u Novom Sadu – rekla je Biljana Kičema, rukovodilac Odeljenja “Đura Daničić”.

Sadržaji Gradske biblioteke u Novom Sadu se mogu pronaći i na društvenim mrežama Jutjub kanalu, Fejsbuk stranici i Instagramu. Vredni bibliotekari uvek idu u korak s vremenom i postavljaju zanimljive sadržaje. Kako kažu kada je u pitanju obrt knjiga, zadovoljni su rezultatom.

Na osnovu preporuka Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut” i Kriznog štaba grada Novog Sada, korisnici Gradske biblioteke ne ulaze u prostorije, već na tri punkta uzimaju i vraćaju knjige. Ovakav način rada i za zaposlene predstavlja dodatan napor. Sve vraćene knjige posle 24 sata se dezinfikuju i vraćaju u opticaj.

Ciljna grupa Gradske biblioteke su mladi do 30 godina. Po statistici, najviše čitaju zaposlena lica do 50 godina, posle idu studenti, srednjoškolci, penzioneri – kako kaže Biljana Kičema i dodaje da – Novosađani oduvek imaju istančan ukus kada je knjiga u pitanju. Uglavnom traže ozbiljnu literaturu, dela nagrađena Nobelovom, Ninovom, Bukerovom, Pulicerovom nagradom.

Tokom godine najčitaniji naslovi su bili:

 • Lebović Đorđe – Semper idem
 • Slobodan Vladušić – Veliki Juriš
 • Vuk Drašković – Aleksandar od Jugoslavije
 • Lusinda Rajli – Sedam sestara
 • Uelbek Mišel – Serotonin

Već deceniju unazad članarina u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu se nije menjala, ostaće ista i za narednu 2021. godinu. Porodična članarina je 700 dinara, redovna 500 dinara i deca do 14. godina 300 dinara. Penzioneri preko 70. godina imaju besplatnu članarinu. Studenti koji imaju studentsku karticu ostvaruju razne pogodnosti i imaju 50 odsto popusta tako da je onda članarina 250 dinara.

Autor: Mirjana Mažić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments