Imajući u vidu okolnosti u kojima protiče ova godina, kada nam je prostor za druženje ograničen u Galeriji Matice srpske možete biti uz umetnost. Galerija je 2020. godinu započela sa motom “Budi uz umetnost” želeći da istakne težnju da umetnost postane deo svakodnevnog života ljudi.

Stalna postavka Galerije Matice srpske sa izložbom “Slike velikih formata – svedočanstva epoha” vodi vas na putovanje kroz srpsku umetnost od trenutka nastanka prvih ikona majstora zografa u XVIII veku pa sve do modernista XX veka koji su preispitali i doveli u pitanje značenje slike. Uz slobodno kretanje kroz vekove i stvaralaštvo poznatih srpskih umetnika, osetite duh prošlih vremena i saznajte sve ono što do sada niste znali o srpskoj umetnosti.

Izložba “Matrica. Monologija Danila Vuksanovića” predstavlja zbirku klišea Galerije Matice srpske, sagladenu kroz prizmu savremene umetnosti. Autor i umetnik Danilo Vuksanović izložbom preispituje život predmeta u muzeju i ukazuje na važnost simbola prošlosti kao modela za stvaranje u aktuelnom umetničkom trenutku, idejno spajajući i otvarajući prostor za nesmetanu komunikaciju i povezivanje prošlosti i sadašnjosti. Posetite izložbu i sami preispitajte procese prenošenja narativa i ideja u muzejskom i stvaralačkom kontekstu.

Poklon-zbirka Dragiše Brašovana pored dela likovne umetnosti, sadrži i dela primenjene umetnosti koje je sam arhitekta Dragiša Brašovan predano sakupljao , a koji su činili deo njegovog životnog prostora: ogledala, komode, vitrine, fotelje, svećnjake, lustere, satove… Deo navedenih predmeta, koji su činili svakodnevnicu privatnog života arhitekte, sada je izloženo za vaše uživanje u Svečanom salonu i Velikoj sali Galerije Matice srpske.

Кako bi boravak posetilaca i iskustvo uživanja u umetnosti učinili jedinstvenim, pripremili su posebnu prostoriju u okviru Stalne postavke Galerije Matice srpske – sobu za prepuštanje umetnosti. U sinergiji umetnosti, zvuka, prostora i svetla, imaćete priliku da budete sami s različitim umetničkim delima i da ih doživite na vama svojstven način. Posetite nas, razigrajte svoje misli i osećanja, preispitajte ih u dodiru s umetničkim delima i prepuštajući im se dozvolite da vas povedu… Muzika svuda početkom novembra Galerija Matice srpske se pridružila akciji Beogradske filharmonije Muzika svuda i postala dom klasične muzike. Кako bi svi posetioci obogatili svoje iskustvo uživanja u umetnosti, muzejsku tišinu u narednom periodu zameniće kompozicije velikana klasične muzike.

U okviru novog edukativnog programa Moj Grad. Novosadaske umetniče priče, kreiran je i porodični vodič. Roditelji, staratelji, bake i deke sa decom koristeći specijalni štampani porodični vodič, kroz igru uloga, zanimljive igre i zadatke otkrivaće istoriju i nasleđe Novog Sada, posmatrajući umetnička dela u stalnoj postavci Galerije. Svake subote na kreativnim radionicama sa najmlađim posetiocima istražuju, posmatraju i okrtivaju najzanimljivije umetničke priče. Кako i u novonastalim okolnostima deca ne bi bila uskraćena da u umetnosti uživaju, svake subote roditeljima se šalje mejl sa upustvima za kreativnu, umetničku igru šetnjom kroz Novi Sad.

Iz topline i udobnosti vašeg doma, možete uživati u video prilozima serijala Inspirisani Francuskom. U saradnji sa Francuskim institutom kustosi muzeja širom Srbije, u kratkim dvominutnim video prilozima govore o poznatim srpskim umetnicima koji su živeli i stvarali u Francuskoj. U digitalni svet iz Galerije Matice srpske preneli smo priče o Bogdanu Šuputu, Savi Šumanoviću, Кosti Hakmanu i Peđi Milosavljeviću. Svi prilozi su dostupni na zvaničnom Jutjub kanalu Francuskog instituta Srbije i Galerije Matice srpske.

Obojite vašu svakodnevnicu bojama, mislima i zvucima umetnosti, koja živi na samo jedan korak ili klik od vas. Budite uz umetnost!

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments