Foto: JKP "Tržnica" Novi Sad

Korona virus je uneo promene u svim sferama života Novosađana. Istražili smo koliko je uticao na pijace, da li se prodavci i kupci plaše i šta je ono što im smeta?

“Masku nosim redovno, jer se sa njom psihički osećam sigurnije. Skidam je samo kada jedem ili pijem čaj. A kada pitate da li se kupci i prolaznici pridržavaju mera, reći ću vam da većina njih, i starih i mladih, nosi maske”, rekla je za naš portal prodavačica cveća sa Riblje pijace.

Mišljenje naše sagovornice dele i njene kolege, jer smatraju da se sa maskama osećaju zaštićenije i primećuju da su kupci savesniji nego u početku, što je rezultiralo manjim prometom. Ono što prodavce plaši, i što im smeta, jeste navika kupaca da bez rukavica biraju namirnice.

“Mnogo naroda prolazi pijacom. Poštuju mere, ali smeta mi pipanje namirnica. Ne znam kako bi to moglo da se reši. Možda da se na ulazu postavi natpis da se voće i povrće ne dira rukama”, požalila se prodavačica voća.

Zaposleni u JKP “Tržnica” obilaze prodavce, a u nadležnosti im je da opomenu one koji se ne pridržavaju mera predviđenih odlukom Gradskog štaba. Svakodnevno se vrši dezinfekcija pijace u popodnevnim časovima, dok je na ulazu postavljeno i dezinfekciono sredstvo.

Tokom posete Ribljoj pijaci zapazili smo divu našeg glumišta Miru Banjac koja je obavljala svoju svakodnevnu nabavku.

“Poštovanje mera je neophodno, ja bez maske i rukavica ne izlazim od marta, a ostale ne zagledam”, rekla je kroz osmeh Mira.

Naišli smo i na kupce koji smatraju da nošenje maski nije neophodno, s obzirom da se pijaca nalazi na otvorenom gde je koncentracija vazduha velika i manja verovatnoća od zaraze.

Od Uroša Lončara, direktora JKP Tržnica, saznajemo da je njihova nadležnost ograničena na zakupce.

“Za one koji ne poštuju mere prvo sledi usmeno upozorenje, a ukoliko ne postupe u skladu sa odlukama Gradskog štaba imamo pravo da im otkažemo zakup. Nošenje rukavica je obavezno za zakupce na pijacama, a kupce ne možemo da obavežemo na to”, izjavio je Lončar.

Napominje da nije bilo primedbi na rad Tržnice i zakupaca na pijaci, osim sugestija da se produži radno vreme.

Autor: Mirjana Mažić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments