Kako bi se postojeće zelene površine na Bulevaru oslobođenja unapredile JKP “Gradsko zelenilo” je tokom prošle nedelje započelo akciju sadnje vegetacije niže spratnosti da bi se na taj način sprečilo širenje izduvnih gasova, buke i prašine sa kolovoza na okolne pešačke prostore.

Bulevar oslobođenja predstavlja jednu od najprometnijih i najznačajnijih saobraćajnica u Novom Sadu, čineći jedan od tri putna pravca koja povezuju bačku i sremsku obalu Dunava na prostoru Grada Novog Sada. Ovim projektom čija realizacija je počela tokom prošle nedelje sa ciljem da se životni vek postojećeg drvoreda platana produži, izvršiće se njihovo orezivanje uklanjanjem suvih i oštećenih grana, s obzirom da se radi o drveću starom više decenija. Na mestima gde u drvoredu nedostaju sadnice biće izvršena popuna. Postojeće zelenilo razdelnog ostrva zahteva revitalizaciju kako bi se formirao intezivan tampon zelenila sa ciljem smanjenja nepovoljnih uslova sredine, a čiji je uzročnik vrlo intezivan saobraćaj. U te svrhe izvršiće se sadnja većeg broja nižeg drveća, žive ograde i perena, ali i postavka metalne konstrukcije.

Radi unapređenja zelenila i oplemenjivanja u funkciji zaštite životne sredine pored navedenog predviđena je i sadnja različitih vrsta lišćarskog drveća i dekorativnog šiblja. Planirana je sadnja 283 stabla lišćara sledećih vrsta (koprivić, ukrasna trešnja, jasen okruglaste forme, vrba, zlatna kiša i dud žalosne forme). U okviru kategorije šiblja planirana je sadnja 5231 komada sadnica. Za potrebe podizanja 128 m žive ograde u razdelnom ostrvu odabran je tamariks. Izvršiće se rekonstrukcija uništenog travnjaka na ukupno 3831 m2.

Кako bi se unapredili javni prostori za miran odmor, projektom će biti postavljene 23 parkovske klupe i postaviće se zaštitni stubići kako bi se sprečilo dalje uništavanje rekonstruisanog travnjaka.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments