– Na proleće smo isplanirali otvaranje “Pipi igrališta” u Novom Sadu, rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Tzv. “Pipi igrališta” planirano je povodom 75. rođendana Pipi Duge Čarape koji se obeležava ove godine, a u pitanju je lik švedske književnice Astrid Lindgren.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se u Gradskoj kući sa ambasadorom Кraljevine Švedske NJ. E. Janom Lundinom. Oni su razgovarali o privrednoj saradnji i o tradicionalno dobrim odnosima dve zemlje, kao i o aktuelnoj situaciji sa virusom Кovid19. Tom prilikom istaknut je i značaj desetak društveno-odgovornih švedskih kompanija koje posluju u Srbiji, a koje će pružiti podršku u realizaciji projekta “Pipi igrališta”. Gradonačelnik i ambasador su potom posetili ogranak Gradske biblioteke u novosadskom naselju Šangaj, za koju je kompanija “IКEA” na inicijativu Švedskog instituta, a u saradnji sa ambasadom Кraljevine Švedske, donirala nameštaj.

– Hvala svima koji učestvuju u realizaciji zajedničkih planova Grada Novog Sada i ambasade Кraljevine Švedske. Zahvaljujući švedskoj kompaniji “IКEA” uređena je dečija biblioteka u Šangaju, tako da od danas deca iz ovog dela grada imaju lepo opremljenu biblioteku i jedan divan kutak u kojem će moći kvalitetno da provode vreme, da se edukuju i druže uz sjajne radnike Gradske biblioteke. Nastavljamo saradnju i na drugim poljima, tako da smo isplanirali na proleće otvaranje “Pipi igrališta”, čiji je kontekst mnogo širi od narativa jedne priče za decu, jer je simbolika u pravima deteta i borbi protiv nasilja nad decom. Veoma smo ponosni što smo na predlog ambasade Кraljevine Švedske izabrani da budemo jedan od tri grada na svetu koje će imati takvo igralište. Ono će biti smešteno u blizini Bulevara Patrijarha Pavla, na veoma reprezentativnoj lokaciji – rekao je gradonačelnik Vučević i zahvalio svim kompanijama iz Švedske koje će učestvovati u tom projektu.

On je dodao da je deo sastanka sa ambasadorom bio posvećen i onlajn konferenciji predstavnika Grada sa predstavnicima švedskih kompanija u Srbiji, koja je ove godine zbog situacije sa pandemijom, upriličena preko “Zoom” aplikacije.

– Ako budemo uspešni u borbi protiv korone, nadam se da će nam uskoro ekonomska pitanja ponovo biti u fokusu. Imamo dobar pokazatelj da je trgovinska razmena između firmi iz Novog Sada, odnosno Vojvodine, i Кraljevine Švedske u porastu, i da je čak veća nego prošle godine u istom periodu, verovatno zahvaljujući dolasku fabrika u naš grad – naglasio je gradonačelnik.

Ambasador Кraljevine Švedske NJ. E. Jan Lundin je izrazio zadovoljstvo što je Novom Sadu napravljen kutak po uzoru na švedski model opremanja biblioteka za decu.

– Nadamo se da će biti od koristi za decu koja žive u ovom delu grada. Hvala kompaniji “IКEA” koja je bila naš glavni partner i koja je isporučila opremu za ovaj švedski kutak. Ja nosim lepa sećanja na jednu sličnu biblioteku u mom rodnom gradu u Švedskoj i nadam se da će deca odavde stvarati lepe uspomene – rekao je ambasador i zahvalio svima na odličnoj saradnji.

Ta kompanija obezbedila je police za knjige, fotelje, stolice, jastuke, lampe, švedske igračke, nastavna sredstva, a ambasada Švedske je poklonila kontigent knjiga za decu. U akciju opremanja dečjeg odeljenja biblioteke u Šangaju pridružila se i gradska organizacija Crvenog krsta, donacijom šest kompjuterskih stolova i 12 stolica, a putem markica koje se prikupljaju tokom trajanja tradicionalne manifestacije “Dečja nedelja”, obezbeđena su i finansijska sredstva koja će pomoći opremanje biblioteke.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments