Foto: Nenad Karlic

Otvaranje izložbe fotografija “Days”, Nenada Кarlića, fotoreportera “Večernjih novosti“, u ponedeljak, 28. septembra u 19 časova u Dvorišnom amfiteatru Arhiva Vojvodine (Žarka Vasiljevića 2a).

Reč je o Кarlićevom prvom samostalnom izlaganju, i to 26 fotografija nastalih u poslednjih desetak godina iza scene modnih revija na “Nedeljama mode“ širom Srbije.
Autor se fotografijom bavi 13 godina, radio je kao fotoreporter u nekoliko redakcija, sarađivao sa domaćim i inostranim agencijama a promociju njegovog rada podržao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Udruženje za kulturu i umetnost “Afra“ i Udruženje “Medija portal“. Očekuje se da će se na otvaranju izložbe obratiti Nebojša Кuzmanović, direktor “Arhiva Vojvodina“ kao i Nevena Ivanović i Nemanja Pantelić, modni dizajneri. Izložba će biti održana na otvorenom prostoru uz poštovanje svih bezbednosnih mera zaštite od koronavirusa a ljubitelji fotografije radove će moći da pogledaju do 4. oktobra.

Pogled iza kulisa

Specifičan pristup modnoj fotografiji Nenad je izgradio kroz dragoceno iskustvo fotoreportera. Ova serija fotografija predstavlja pažljiv odabir prve decenije beleženja momenata iz bekstejdža, a sudeći po strastvenoj posvećenosti autora fotografiji, očekuje još mnogo novih radova. Na fotografijama je prikazan istančani osećaj za dati trenutak i komponovanje figura u prostoru. Eksperimentišući sa kompozicijom i svetlom, fotografišući modne detalje ali i scenske prikaze, autor stvara sopstvenu poetiku vrednu svakog divljenja.

Manekenke i manekeni nisu prikazani poput ukrasnih lutaka, već poput živih bića, gde je akcenat na predstavljanju njihove ljudskosti i emocija. Posao modnih modela, nimalo bajkovit, trnovit put, skriven iza kulisa. Nenad nam daje prikaz kroz šta sve oni prolaze, fizički i emotivno i pruža nam jedno novo vizuelno iskustvo koje publika nije u prilici da iskusi, jer je, uglavnom, fokusirana isključivo na modnu pistu.
Otvarajući zavesu bekstejdža, Nenad posmatračima omogućuje da nazru skriveni svet modne produkcije, lepote, uzbuđenja i bola.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments