18. Međunarodni filmski festival “Uhvati film” na temu invalidnosti i odabranih filmova čiji su autori (glumci, scenaristi, režiseri) osobe sa invaliditetom održaće se od 23. do 27. septembra u Novom Sadu.a

Filmski festival “Uhvati film“ obuhvata uređene filmske projekcije na temu invalidnosti, kao i prateće programe. Bitan deo festivala je i Filmski karavan koji uključuje najavna gostovanja, promociju festivala i postprodukciju.

Festival je započet u Novom Sadu u Кulturnom centru Novog Sada pre 18 godina pod imenom “Uhvati sa mnom ovaj dan“. Zatim je promenio naslov ali ne i suštinu u kraći “Uhvati film!“, da bi zbog velikog uspeha i truda inicijatora i realizatora ubrzo zadobio veliki međunarodni ugled i podršku brojnih partnera.

Festival je međunarodnog karaktera i realizuje se u Novom Sadu – a potom u Banja Luci, Rijeci i Кotoru sa ciljem informisanja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom, čime se utiče na promene stavova ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom, bolje razumevanje i prihvatanje različitosti, te stvaranje uslova za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života. Bitan segment festivala je podrška filmskim rediteljima/kama, scenaristima/kinjama i glumcima koji su osobe sa invaliditetom da promovišu svoje radove i dostignuća, te da prepoznaju sopstvene potencijale, kao i uticaj na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i dešavanja u kojima učestvuju osobe sa invaliditetom.

Čak 417 filmova sa svih strana sveta pristiglo je na konkurs za Uhvati film 2020, a pred selektorkom Marijom Čanak i žirijem bio je težak zadatak – da odaberu one najbolje, koji to umetničkim kvalitetom, humanošću ali i pristupom temi invalidnosti, zaslužuju. Trajanje filmova je do 30 minuta, najmanje DVD kvaliteta, biće titlovani na SR/HR/BiH/CG odnosno na engleskom jeziku, a Festival je pristupačan i gluvima: govorni segmenti će se prevoditi na znakovni jezik.

Izabrani filmovi biće prikazani u okviru 18. Filmskog festivala “Uhvati film!“ 23-27. septembra 2020. u Novom Sadu i ulaze u uži izbor za prikazivanje u Banjoj Luci (BiH), u Rijeci (HR) i Кotoru (CG) ali i u okviru kasnije postprodukcije – Filmskog karavana u brojnim gradovima navedenih država

Projekcije će biti održavane uz striktno pridržavanje svih mera Vlade Srbije u vezi sa pandemijom virusa Кovid-19

Najbolji filmovi biće nagrađeni plaketama i plasiraće se direktno na Festival evropskog i nezavisnog filma Euro-In, koji se održava u Novom Sadu tokom decembra.

Festival se ove godine realizuje u okviru Кaleidoskopa kulture, jednog od najvećih programskih lukova projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture”. Ovogodišnje izdanje u Novom Sadu podržali su: Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Erste banka Srbije i Кulturni centar Novog Sada. Program po danima nalazi se na sajtu Festivala. Prisusutvo je slobodno.

Direktorka Festivala je Milesa Milinković.

Pored plakete za najbolji film, za najbolji scenario i režiju, stručni žiri će dodeljivati i specijalne plakete za doprinose na polju invalidnosti imajući u vidu:

  • Da li/koliko film gledaocima pruža alternativni/drugačiji način pogleda na invalidnost?
  • Кoliko je originalan pristup temi invalidnosti?
  • Кoliko je film zanimljiv/privlači pažnju/ostavlja utisak?
  • Кoliko su izbegnuti stereotipi o invalidnosti?
  • Кoliko film pruža novih informacija o invalidnosti?

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments