Dva različita sastanka održana su u četvrtak – jedan je okupio menadžere, a drugi kapitene premijerligaških klubova. Teme su bile zaštita igrača, odigravanje mečeva uprkos problemima, protokoli za odlaganje utakmica.

 

Nezadovoljstvo dostiglo vrhunac

Igrači premijerligaških klubova su frustrirani zbog cele situacije koja okružuje odlaganja i igranje mečeva uprkos velikim problemima sa koronavirusom. Ni njihovi menadžeri nisi ništa srećniji. Čelnici Premijer lige na odvojenim sastancima imali su u četvrtak šta da čuju.

I igrači i mendžeri su zabrinuti zbog broja utakmica koje moraju da odigraju tokom prazničnog perioda, ali i zbog zahteva koji se stavljaju pred timove koji su desetkovani koronavirusom.

Svi su mišljenja da je pred njih stavljen nemoguć zadatak jer se od njih odčekuje da od 26. decembra do 3. januara odigraju po tri utakmice.

Menadžer Mančester sitija Pep Gvardiola čak je u sredu na konferenciji za medije nagovestio da postoji mogućnost da igrači stupe u štrajk, ali je u nastavku te svoje izjave sam sebe demantovao. Ali, gde ima dima…

„Da li je potrebno da se igrači i menadžeri udruže i stupe u štrajk ili urade nešto slično, jer očigledno razgovori ovo neće rešiti? Ne mislim da će do tog štrajka doći jer mi želimo da igramo, želimo da nastavimo takmičenje, da učinimo ljude srećnima i da otvorimo kapije stadiona svih tih dana, želimo da igramo jer je to ono što volimo da radimo. Ne kažem da je to razlog za štrajk, ali želim da kažem da je sve više utakmica, a sve manje praznika. To je problem“, rekao je Gvardiola.

Protokol o odlaganju utakmica

Menadžeri i igrači žele da protokoli za odlaganje mečeva budu javni i veoma precizno određeni. Menadžeri su zatražili objašnjenje i detalje o tome zašto se neki mečevi odlažu, a drugi ostaju na planu jer je svima u interesu da svi klubovi dobiju isti tretman kada se donose odluke o odlaganjima.

Što se Borda Premijer lige tiče, objašnjeno je da se sve radi po pravilima i da nema nikakvih subjaktivnih odluka po pitanju odlaganja. Još u martu prošle godine klubovima je stavljeno do znanja da odlaganje utakmice neće biti odobreno ukoliko tim koji odlaganje traži na raspolaganju ima 14 ili više igrača. Takođe, od klubova se očekuje da kao igrače koji su im na raspolaganju računaju i „razumno iskusne“ igrače iz U21 timova – to se prema pravilniku odnosi na sve igrače do 21 godine koji su već upisali nastuo za prvi tim čiji su članovi ili bilo koji drugi tim Premijer lige, Čempionšipa, Lige 1 ili Lige 2 ili strani klub.

Premijer liga je najavila objavljivanje vodiča kojim će i navijačima precizno biti objašnjen način na koji klub može da dobije odlaganje utamice.

Pet izmena

Premijer liga je i dalje jedina evropska liga koja se drži pravila o tri izmeme, a brojni su menadžeri koji su se založili za vraćanje mogućnosti vršenja pet izmena. Takođe, menadžeri su zatražili i da se ukine igranje kup takmičenja u dva meča.

Pep Gvardiola i Jirgen Klop su među onim menadžerima koji zahtevaju da ovo pravilo na snagu stupi odmah. Podržao ih je prilično glasno i Ralf Rangnik.

Gde je nestala briga o igračima

Igrači su istakli svoju zabrinutost zbog širenja koronavirusa među njihovim kolegama i činjenice da ni to nije bio dovoljan razloga da se napravi pauza u šampionatu.

U sredu uveče oglasio se i Mahete Molango, prvi čovek Asocijacije profesionalnih fudbalera (PFA) koji je takođe pomenuo mogućnost štrajka:

„Razgovarao sam sa brojnim iskusnim igračima iz lige o ovom problemu. Mogu da vam kažem da bes neće samo nestati. Igrači nikada ne izlaze u javnost da govore o ovakvim problemima ako o tome nisu prethodno dobro razmislili. Kao udruženje igrača, PFA im pomaže da izraze svoj stav, da stoje zajedno, a to jedinstvo im daje snagu. Sada je na onima koji vode fudbal na svim nivoima da ovo shvate ozbiljno, da shvate da moraju da razgovaraju sa igračima. To nije nešto što će moći da izbegnu“.

Zbog odlaganja velikog broja utakmica, ljubitelji popularne igre Fantasy Premier league su u velikim problemima.  U nedelju, na čuvenom “Boksing deju” neće se igrati dva meča 19. kola: Liverpul – Lids i Vulverhempton – Votford. Liverpul je u strašnoj formi a Salah igra sezonu života, pa će samim tim menadžeri morati da traže drugu opciju za kapitena ovog kola Premijer lige.

n1info.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments