Foto: Vlada RS
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović poručila je danas da treba prevazići zablude jer više nema jeftine energije i naglasila kako struja treba da poskupi, ali da to poskupljenje mora biti održivo.

Mihajlović je na konferenciji “Energetika i Balkan: tranzicija ka obnovljivim izvorima i poboljšanje energetskih veza” naglasila da postoje tri razloga za poskupljenje struje.

Prvi je da su u prethodnih godinu i po dana poskupeli nafta, ugalj, gas i pelet, a drugi razlog je potreba za štednjom energije i povećanjem energetske efikasnosti jer se treba spremati za zimu.

-Treći razlog je katastrofalno upravljanje Elektroprivredom Srbije, kakvo je postojalo u prethodnih šest godina, ali suština nije u tome. Suština je da EPS iz ove teške krize mora da izađe na nogama, a ne na kolenima, i da svi zajedno – država, privreda i građani – pomognemo da EPS opstane – rekla je Mihajlović.

Naglasila je da procenat poskupljenja ne određuje Ministarstvo već Agencija za energetiku, ali da ono mora da bude održivo.

-Krajnje je vreme da štedimo i pazimo na potrošnju energije jer je pred nama teška zima- poručila je Mihajlović.

Ona je upozorila da je bugarsko skladište na Turskom toku i da je pitanje da li će biti gasa.

-Dakle, svaki dan je izazov za celu Evropu, pa i za Srbiju- naglasila je Mihajlović.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ns.1
10/05/2022 22:11

Hoce li ovu neko skloniti sa funkcije?