Foto: nsuzivo.rs

Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, kada su borci Novosadskog partizanskog odreda oslobodili naš gra a iz njega se povukle poslednje fašističke okupacione trupe, obeležen je danas.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević položio je vence u znak sećanja na sve znane i neznane pale borce na Spomen groblju. Vence su tom prilikom položili i zamenica predsednice Skupštine Grada Novog Sada Kristina Karaić, kao i predstavnici Gradskog odbora Saveza udruženja boraca NOR-a, predstavnici Vojske Srbije i Organizacije rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada.

-Jedan od najznačajnijih datuma u istoriji našeg grada, dan koji donosi svetlost, dan koji je dao nadu za budućnost i razvoj Grada, dan koji je stvorio nama potomcima, svih znanih i neznanih junaka koji su doneli oslobođenje šansu da naš grad razvijamo i kao univerzitetski centar i kao privredu i kao politički centar, da jednog dana postanemo Evropska prestonica mladih, kulture- istakao je Vučević.

On je dodao da nije bilo te borbe protiv najvećeg zla koje pamti čovečanstv danas ne bismo mogli da živimo u našoj državi i Novom Sadu.

Foto: nsuzivo.rs

-Klanjamo se svim znanim i neznanim junacima u nadi da smo dostojni potomci njihovih velikih dela i nikada ništa neće moći da umanji snagu dana sećanja na sve junake, oslobodioce. Na junake koji su izvojevali slobodu za nas pre 77 godina. Neka im je večna slava i neka svi Novosađani budu ponosni na istoriju ovog grada- naglasio je Vučević.

U ime gradske organizacije SUBNOR-a obratio se Milovan Vujić koji je istakao da je današnji dan vrlo značajan, jer građane Vojvodine i Novog Sada podseća na slobodu koja je plaćena ogromnom cenom, a to su bili životi junaka.

– Želimo da se nikada više takav zločin ne ponovi prema nedužnom narodu. Istorija ne treba da se prekraja, već da učimo iz nje i da težimo da očuvamo mir, slobodu i tekovine narodnooslobodilačke borbe – rekao je Milovan Vujić.

Zorica Topić

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Sini
23/10/2021 12:44

Od slobode nista ostalo nije. -porodilista(treba veza) -vrtici(treba veza) -skole(direktori pijuni, svaka razlicite izvodace potura, sale komercijalne postale a deca mogu da gledaju samo, obezbedenje vojska stranacka, ekskurzije partijama reket i globljenje roditelja). -zaposlenje(prvo partija, reket njima, mobinzi, ucene, jedva prezivljavanja) -visoko skolstvo( dovoljno Antic mikica) -penzija( radi do smrti, nekad 40 god staza nije dovoljno, sad 45 i uvek malo pokraduckaju staza.. za zivot nedovoljno i jako bedno, svedeno na puko prezivljavanje) -sahrana(utrkivanje pogrebnika ko ce vise da porodicu ojadi, mesto grobno od 500-5000€. -izades iz dvorista vec te necim reketiraju, nikud po nekad slobodnoj zemlji se nemoze ni… Učitaj još »