Foto: nsuzivo.rs/Screenshot DNK/Ilustracija

Tzv. ekološki aktivisti se sada žale na “policijsku brutalnost” iako se na svim snimcima jasno vidi da su pripadnici MUP-a Srbije reagovali potpuno u skladu sa zakonom

Prethodnih dana srpska javnost je još jednom imala priliku da vidi pravo lice onih koji se predstavljaju kao ekološki aktivisti, a čiji se “aktivizam” svodi na stvaranje nereda, huliganizam i napade na srpske organe reda.

Eko-ekstremisti su ovog puta odlučili da protestuju protiv izgradnje novog mosta na Dunavu i, po starom običaju, iskoristili priliku da napadnu srpku policiju. Odmah posle reakcije organa reda, oni su na sva usta odlučili da se žale na policijsku brutalnost iako se na svim snimcima vidi da pripadnici MUP-a ni u jednom trenutku nisu prekoračili svoja ovlašćenja, nego su reagovali u skladu sa zakonom.

Napali policiju, a tvrde da “nisu ništa uradili”

Ipak, to nije sprečilo eko-ekstremiste da u prozapadnim medijima iznose optužbe na račun srpske policije. Među prvima koji je zakukao u medijima bio je Brajan Brković, unuk poznatog crnogorskog separatiste i srbomrzca Jevrema Brkovića, koji je najpoznatiji po uništavanju srpskih trobojki u Novom Sadu.

– Nismo ništa uradili mimo zakona a policija nas je tukla – poručio je još Brković iako je cela Srbija imala priliku da vidi snimke na kojima ekstremisti napadaju pripadnike MUP-a.

Foto: screenshot

Provocirali policiju

Odmah posle njega, “dirigentsku palicu” ovih slabo posećenih, ali nasilnih protesta, preuzeo je Aleksandar Jovanović Ćuta. On je zajedno sa Borislavom Novakovićem, koji je široj javnosti poznat kao Bora Solunac, provocirao pripadnike srpske policije.

– Kolika vam je plata? Nećete da kažete… – vikao je Ćuta srpskim policajcima koji za razliku od tzv. ekoloških aktivista koji su finasirani iz raznih fondova sa zapada, žive od plate koju pošteno zarađuju štiteći javni red i mir u našoj zemlji.

A od čega žive tzv. ekolozi je tema o kojoj bi moglo dugo da se piše. Dovoljno je samo pogledati finasijere nekih od nevladinih organizacija koje su učestvovale u protivzakonitoj blokadi puteva, na čijem čelu je bio upravo Ćuta koji se sada ruga pripadnicima MUP-a Srbije. Na dugoj listi finansijera samozvanih ekoloških aktivista, između ostalog, se nalaze: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Ambasada Velike Britanije, Evropska Komisija, Fondacija Instituta za otvoreno društvo, Fondacija za otvoreno društvo, Freedom House, Friedrich Ebert Shiftung, Kosovska fondacija za otvoreno društvo iz Prištine, Nacionalni fond za demokratiju (NED), Savet Evrope, Svetska banka, Ujedinjeni metodistički komitet za pomoć, USAID…

Foto: screenshot

Sasvim je jasno da su svi finansijeri onih koji se nazivaju ekološkim aktivistima sa Zapada: od SAD, preko Velike Britanije i Nemačke, pa do raznih fondova čiji su centri takođe, po pravilu, svi iz istih država. A kada neko šalje novac, on uvek očekuje i nešto zauzvrat.

“Borba za ekologiju” i nezavisno Kosovo

Treba li onda da čudi što je najveći prijatelj tzv. ekologa upravo albanski lobista u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon, koju su Ćuta i Zelenović svojevremneo ugostili u Loznici!? Zašto bi ako je svima jasno da su samozvani ekolozi i fon Kramon na istoj (antisrpskoj) strani!? To se jasno videlo i tokom izborne kampanje kada su Ćuta i njegovi istomišljenici otvoreno rekli da su srpski narod i država krivi za navodni genocid u Srebrenici.

Ali, da se vratimo na proteste na Šodrošu gde su Ćuta i njegovi istomišljenici napadali pripadnike srpske policije, što takođe nije iznenađujuće s obzirom da su 1999. godine upravo srpski policajci branili Kosovo i Metohiju, dok se najbolji prijatelj samozvanih ekologa Viola fon Kramon zalaže za otcepljenje južne srpske pokrajine.

Elem, posle napada na srpske policajce i njihove reakcije, eko-ekstremisti nisu propustili priliku da kažu kako “u razvijenim zemljama ovako nešto ne bi bilo moguće”, misleći naravno na države svojih nalogodavaca sa Zapada.

Kako policija reaguje na Zapadu?

I zaista, na Zapadu ovako nešto ne bi moglo da prođe sa ovako blagom reakcijom policije i za to postoji mnoštvo primera.

Pre samo nekoliko dana na protestima u Francuskoj, policija je na mnogo manje provokacije reagovala brutalno. Samo približavanje demonstranata zaštitnoj ogradi bilo je dovoljno da francuska policija krene u “juriš” i primeni silu.

Otprilike u isto vreme, nemačka policija je prebijala demonstrante samo zato što nisu želeli da se sklone sa ulice.

Sukob policije i demonstranata u Zapadnoj Evropi; foto : Screenshot

Pre nekoliko meseci holandska policija bojevom municijom pucala na poljoprivrednike koji protestuju zbog ograničavanja upotrebe đubriva i pokušaja države da drastično smanji broj grla stoke. Pored otvaranja vatre na demonstrante, policija je i hapsila poljoprivrednike koji blokiraju auto-puteve i prilaze gradovima.

Podsetimo, pre nekoliko meseci su, par vikenda zaredom, isti oni samozvani ekolozi koji se sada žale na “policijsku brutalnost” satima blokirali glavne saobraćajnice u zemlji, napadali vozače koji su negodovali i ugrožavali pravo na slobodu kretanja građanima Srbije. Da li je neko od njih odgovarao za to? Baš niko!

I to nije sve. Kako policije zapadnih zemalja brutalno reaguju na nasilne proteste ima još mnogo. Prošlog novembra protesti koji su besneli Evropom zbog kovid mera, rezultirali su tučama, hapšenjima i oštrom reakcijom snaga bezbednosti. Policija je upotrebila vodene topove, suzavac, a u obuzdavanju nasilnih demonstranata korišćena je i konjica kao odgovor na grupu koja je bacala kamenje.

Ni tu nije bio kraj, nego su holandski policajci puštali policijske pse da napadaju demonstrante koji bi se oglušlili na njihova naređenja.

Nije li licemerno da o “brutalnosti” srpske policije govore eko-ekstremisti čiji nalogodavci sede u zapadnim zemljama gde se, pa i najmirniji protest, završava tako što policija na najbrutalniji način prebija demonstrante? Treba li pomenuti da je, na primer, u Sjedinjenim Američkim Državama gotovo svakodnevna pojava da policija ubije nekoga, dok je u Srbiji takav scenario gotovo nemoguć? Kako to da se na reakciju policije žale samo oni koji su već nekoliko puta u poslednjih godinu dana napadali pripadnike MUP-a na svojim nasilnim protestima?

I konačno, šta bi Ćuta i eko-ekstremisti rekli da srpska policija zaista reaguje kao njihove kolege u “razvijenim zemljama” Zapada?

24sedam.rs

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
20/10/2022 19:15

I onda je mrmot zavio cokoladu u foliju 🙂

Janko
20/10/2022 23:12

I ova vlast ocekuje nesto od naroda cim im deli nezasluzene pare svako malo, kao sto i zapadnjaci ocekuju od Cute?

Salus
21/10/2022 08:52

Bilo bi korisno znati da li Brajan Brković studira u Novom Sadu kao strani državljanin, pod uslovima koji za njih važe, da li studira kao samofinansirajući student ili ga mi plaćamo? I, naravno, koliko dugo studira, na kojoj je godini? Teško da baš stiže i da studira, bavi se ovde kod nas sasvim drugim stvarima? Zar u njegovoj ekološkoj domovini nema posla za tako strastvenog zaštitinika životne sredine, reklo bi se da ima i te kako! Pa se onda treba držati onog starog uputstva – treba počisititi najpre ispred sopstvenog dvorišta! Našao se đetić da poučava Movosađane šta da rade!

Staša dvocevka
21/10/2022 23:14
Reply to  Salus

Slazem se u potpunosti.