Dragan Zarić iz Kisača koji je juče uhapšen, proglašen je svojevremeno za jednog od največih prevaranata u Srbiji, mediji su ga krajem devedestih proglasili  prevarantom BROJ 1, navodeći sve njegove grehe iz prošlosti.

Zarić se predstavljao kao lažni agent BIA-e, zatim kao zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova, predstavnik “Pan Ameriken banke”, odnosno firme “Bankop Trust”, a svoje ugovore je čak sklapao i pred kamera sa predstavnicima tadašnje Vlade Srbije.

Prvi put Dragan Zarić se u medijima pojavljuje krajem devedestih, a list Politika mu je 1999. godine dao ime novosadski Arsen Lupen.

Kako je 2001. godine pisao Glas javnosti. Za sanaciju objekata oštećenih u bombardovanju, nabavku opreme kao i firmama koje prihvataju radnike iz oštećenih fabrika, Fond za razvoj Republike Srbije je iz sredstava “dnevnica solidarnosti” odobravao kredite i bespovratna sredstva.

Među prvima kredit je dobilo mešovito preduzeće “TGI – grupa” u paketu sa 75 radnika “Prve iskre” iz Bariča. Stručni tim Ministarstva za nauku i tehnologiju doneo je odluku o verifikaciji programa “proizvodnje ekološke zamene za azbest” koju je potpisao tadašnji ministar, a sadašnji šef poslaničke grupe SPS-a, Branislav Ivković.

U štampi je gromoglasno hvaljena proizvodnja “ekološkog vatrootpornog izolacionog materijala” izuma domaće pameti, čija je proizvodnja osnovna delatnost “TGI”-a. Uz najavu poslova u hali sportova na Novom Beogradu, Narodnoj banci Jugoslavije, železničkom čvoru, Vranju, Dimitrovgradu, Herceg Novom precizirano je da “dok drugi premazi odolevaju visokim temperaturama samo do 30 minuta, TGI premaz izdržava čak 240 minuta na temperaturama i do 1.450 stepeni, navedeno je tada u Glasu javnosti.

Radnicima koji su prešli iz fabrike u Bariču obećana je prosečna zarada od neverovatnih 300 do 1.028 maraka, a da preduzeće stoji na čvrstim nogama garantovala je Vlada Republike Srbije, odnosno nadležno Ministarstvo za nauku i tehnologiju pisali su tada mediji.

– Vrlo brzo se ispostavilo da se radi o preduzeću i projektu koji se zasniva na laži i prevari. Vlasnik je uhapšen posle tri meseca zbog krivičnih dela prevara, ali je ubrzo pušten iz zatvora. Minimalne plate nam mesecima nisu isplaćivane kao ni penziono osiguranje, a 9. marta ove godine sam dobila otkaz – Pričao je za Glas javnosti diplomirani inženjer tehnologije Radmila Popović, jedna od 75 radnika koji su iz “Prve iskre” prešli u “TGI”.

Kada je ovaj list pisao o Draganu Zariću, pokušali su da ga kontaktiraju, a Zarić je tada pretio njihovom novinaru sledećim rečima ” Ko je vas poslao da istražujete? Ovaj slučaj jeste vruć krompir, ali pazite se – za vas je vruć krompir ne za mene”

Štampa tog vremena nazivala je Zarića novosadskim Arsen Lupenom, ali i lažnim američkim bankarom kako su ga opisale Novosti 2000. godine.

Glas javnosti je u svom tekstu iz 2001. godine naveo da se Zarić iako je već bio poznat kao prevarant, nije se libio da pred kamerama potpisuje izjave sa predstavnicima tadašnje Vlade. 

– Proizvodnja tog protivpožarnog premaza nikada nije zaživela dok su reklamacije na izvršene radove gotovo redovne. Velika grupa radnika je ucenjena da potpiše blanko otkaz kako bi dobili platu posle višemesečnog kašnjenja. Isplata plate, toplog obroka i naknade za prevoz u jednom periodu je kasnila gotovo pola godine, od aprila do septembra 2000. godine – opisala je 2001. godine radnu atmosferu u “TGI – grupi” Angelina Kostić, diplomirani politikolog.

Zarić je hapšen i 2011. godine, tada se predstavljao kao član borda direktora jedne američke banke i građanima obećavao povoljne razvojne kredite, a za navodne troškove obrade kredita i osiguranje uzimao od njih i po nekoliko hiljada evra.

Podsetimo, novosadska policija uhapsila je Zarića pre nekoliko dana pod sumnjom da je  koristeći lažni identitet, kao navodni zastupnik jedne fondacije i političkog pokreta, zaključio fiktivne ugovore o radu sa više građana, a da im za obavljene poslove nije plaćao. Takođe, sumnja se da je obećavao oštećenima stanove i automobile, te da je, u tu svrhu, uzimao od njih, na ime avansa, novac u iznosu od nekoliko hiljada evra.

Nsuzivo.rs

5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Srem
02/04/2021 16:56

Brate mili,pa ko jos veruje na rec

Bački Zmaj
02/04/2021 18:27

Za malverzacije u konfekciji ”Krznoteks” Srbobran, nikada nije odgovarao.

Mile
02/04/2021 22:08

Син му је исти као он, пресликан преварант

LupusInFabula
08/06/2021 23:54
Reply to  Mile

Kako mu se zove sin?

Marko
29/10/2021 15:29

Ono sto je zabrinjavajuce je to da je ovaj OBER prevarant mahao znackom BIA ? Mozda je i kopija sa Najlona ali je znacka zloupotreba. Vise od značke prave ili krive me brine to sto je doticnog na sudu branio izvesni adv.Stankovic takodje bivsi UDBAS a predmet je gle čuda dodeljen sudiji izbeglom iz Tuzle takodje ex UDBASEM.Dakle sistem je deformisan načisto. I umesto realne presudu na tadasnjih cca 6.500 eura u moju korist sudija dosudjuje 3 x manje 2.500 eura u din.protivrednosti. Evo prosle je skoro 15 godina pojela maca. A tip je u medjuvremenu izvarao jos mnogo ljudi… Učitaj još »