Foto: udruženjeroditelj
Sve predškolske ustanove u Novom Sadu dobile su visinometre u cilju ranog otkrivanja niskog rasta kod dece koji, osim što je estetski problem, može da ukazuje i na ozbiljne zdravstvene probleme.

Za novosadske vrtiće obezbeđena su 72 visinometra u zajedničkoj akciji Udruženja „Roditelj“ i Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.Predsednica udruženja “Roditelj” Gordana Plemić rekla je da vaspitači redovnim merenjem dece mogu primetiti eventualni problem i skrenuti pažnju roditeljima.

”Svest o važnosti praćenja rasta deteta još uvek nije dovoljno razvijena, pa se veliki broj mališana sa ovim poremećajem dijagnostikuje onda kada je prekasno za terapiju”, rekla je Premić, navodi se u saopštenju.

Podsetila je da je merenje visine dece obavezno na sistematskim pregledima, a po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, u toku prve godine, dete se na sistematskim pregledima meri sedam puta, u drugoj godini dva puta, potom jednom godišnje do kraja redovnog školovanja.

”U toku prve godine, dete poraste oko 25 centimetra, u drugoj oko 12, u trećoj osam, potom oko četiri centimetra godišnje, do puberteta”, navela je Premić.

Pedijatar-endokrinolog u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj doc dr Maja Ješić napominje da se u poslednje vreme dijagnoza poremećaja rasta sve češće postavlja kod dece u mlađem uzrastu, što se, kaže, ranijih godina nije dešavalo.

Objasnila je da su najčešći endokrinološki uzroci niskog rasta nedostatak hormona rasta i nedostatak hormona štitaste žlezde, a nizak rast može biti prouzrokovan i intrauterusnim zastojem u rastu, celijakijom, različitim genetskim sindromima, hroničnim bolestima.

Ješić je navela da nedostatak hormona rasta kod dece može biti nepoznatog i poznatog porekla, urođeni i stečeni, a da se urođeni nedostatak hormona rasta najčešće uočava posle druge godine života.

”Uzroci mogu biti genetski uslovljeni ili razvojni poremećaji glave, koji se javljaju sporadično. U stečene uzroke spadaju ozbiljne povrede glave, tumori glave, infekcije centralnog nervnog sistema, zračenje glave”, istakla je Ješić.

Ukazala je da se deca sa tim problemom leče in‌jekcijama hormona rasta, koje su obezbeđene o trošku Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje.

Kako kaže, osim stimulacije linearnog rasta, hormon rasta ima višestruka korisna delovanja koja obuhvataju održavanje normalnog telesnog sastava i metabolizma tokom celog života.

”Kod osoba sa dokazanim nedostatkom hormona rasta preporučuje se supstitucija tog hormona i posle prestanka rasta u visinu, ali u dozama koje su manje od susptitucionih doza u detinjstvu i adolescenciji”, pojasnila je Ješić.

Ukoliko dete ne raste četiri do pet centimetara godišnje ili ako mu se usporava rast, savetuje se odlazak kod endokrinologa.

dnevnik.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments