Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Tema ovogodišnje konferencije “Jedan region-jedno tržište” je diskutovanje o lokalnom, regionalnom i evropskom zajedništvu. Nju su organizovali Fond „Evropski poslovi” AP Vojvodine u partnerstvu sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Regionalnim forumom mladih lidera regiona, Fondacijom Konrad Adenauer (KAS), Privrednom komorom Srbije (PKS) i Privrednom komorom Vojvodine (PKV), a uz podršku Grada Novog Sada.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Premijerka Ana Brnabić govorila je na ovom panelu i istakla da je jedan od ključeva uspeha u regionu regionalna saradnja.

-Otvoreni Balkan je inicijativa koja u tom smislu ne zahteva koncenzus, ako u ovom trenutku tri partnera učestvuju u inicijativi Otvoreni balkan, ja se iskreno nadam da će biti i više u bliskoj budućnosti. Ukoliko se u okviru tri strane Srbija, Severna MAkedonija, Albanija ne slažu svi, to ne sprečava dve strane da sklope Bilateralni sporazum i to je ono što je ključ uspeha, na kraju krajeva otvoreni Balkan ja mislim da će biti uspešan onoliko koliko sada Albanija, Severna Makedonija i Srbija budu uspešne, pa onda to prepoznaju i ostali iz regiona i priključe se zato što ne žele da nemaju te benefite za svoju privredu i svoje građane – objašnjava Brnabić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na pitanje da li možemo zajedno sa regionalnim institucijama i partnerima ići ka tome da objedinimo sve inicijative i suštinski identične stvari, premijerka dodaje:

-Trenutno nema preterano mnogo projekata koji mogu biti pokriveni različitim inicijativama. Evropski proces dao je jednu jako dobru strukturu za regionalnu saradnju koju prati Otvoreni Balkan, a to je transportno, infrastrukturno povezivanje i to je ono što mi već radimo sa Evropskim partnerima kao što je železničko povezivanje između Srbije, Severne Makedonije pa prema Grčkoj. Dakle modernizacija Koridora 10 i recimo izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo iz čak dva pravca. Zatim auto-put “Mira” koji povezuje Niš, Pločnik, Prištinu,Tiranu i Drač, izuzetno važan i krenuli smo da ga gradimo ove godine. Takođe, za Albaniju jako važna Jadranska magistrala – kazala je Brnabić.

Ona takođe dodaje da se radi na inicijativi koja se tiče dvadeset četvoročasovnog graničnog prelaza kojima bi se praktično ukinule carine i carinske kontrole, a samim tim i čekanje na graničnim prelazima.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Razgovarali su i o rastu BDP-a gde je istaknuto da ukoliko bi se svi sa Zapadnog Balkana uključili i implementirali sve ove inicijative tada bismo imali potencijal da podignemo BDP za 7 procenata. To je neverovatna stvar ukoliko uzmemo u obzir životni standard, time rastu plate i penzije. S druge strane ovakva vrsta saradnje dovodi do mnogo boljih političkih odnosa i mnogo veće političke fleksibilnosti i tolerancije.

-Mi težimo ka tome da na graničnim prelazima postoji tabla “Otvoreni Balkan” gde niko neće morati da čeka i ne postoje pasoške kontrole. Time se približavamo članstvu u Evropskoj Uniji jer ako možemo da pokažemo našim partnerima da takve stvari možemo da radimo sami i da to bude u skladu sa svim standardima koji obezbeđuju da to ne dopušta da budemo rizična zona za organizovani kriminal, migracije i slično – kaže Brnabić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Premijerka je zajedno sa Aleksandrom Simurdićem, direktorom fonda Evropski poslovi Autonomne pokrajine Vojvodine, razgovarala na temu “Otvorenog Balkana” i o ekonomskoj saradnji država u regionu.

Ovo je sedmi put da je ova značajna konferencija održana u Novom Sadu, a razgovarano je o lokalnom, regionalnom i evropskom zajedništvu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Милан Ђурић (@milandjuric_gradonacelnik)

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments