Otvaranja izložbe “Inspirisani Italijom” zakazano je za petak, 6. marta u 20 sati u Galeriji Matice srpske.

Tim povodom danas je održana konferencija za novinare na kojoj su govorili dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, dr Đorđo Markeđani, predsednik izvršnog odbora DDOR osiguranja, dok je o izložbi i pratećem programuu govrorila Stanislava Jovanović Mindić, autorka i kustoskinja izložbe.

“Izložba ‘Inspirisani Italijom’ nastala je tokom 2019. godine povodom obeležavanja 140 godina diplomatskih odnosa Republike Italije i Republike Srbije, kada je predstavljena u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. Za cilj je imala da pokaže jedno od naših strateških opredeljenja a to je da srpsku kulturu i umetnost razmatramao u širim evropskim okvirima. Zajedno sa našim partnerom osiguravajućim društvom DDOR Novi Sad, novosadskoj publici  u Galeriji Matice srpske predsatvljamo potpunije izdanje izložbe “Inspirisani Italijom“. Sa našim partnerima delimo mnoge vrednosti, među kojima je pre svega težnja ka zaštiti kulturnog nasleđa i njegova promocija. Na ovaj način pokazali smo kako ustanove kulture i privred mogu i treba da sarađuju.“, izjavila je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

“DDOR osiguranje prepoznaje značaj napora jedne od najstarijih ustanova kulture uz učešće Ministarstva za kulturu i informisanje i Italijanskog instituta za kulturu da prikaže radove domaćih autora koji su pronašli inspiraciju u radovima italijanskih klasika umetnosti. DDOR osiguranje je član snažne italijanske Unipol grupe. Sa željom da doprinese razvoju društva kroz unapređivanje ekonomije, nastojimo da pružimo podršku i razvoju sporta, kulture i umetnosti. Priznanje ‘Planeta biznis’ za društvenu odgovornost u 2019. godini je potvrda da smo na dobrom putu. Možemo da povučemo paralelu sa izložbom ‘Inspirisani Italijom’. Naša inspiracija za svakodnevno poslovanje je ovde, a iskustvo dobijamo iz Italije, zemlje bogate delima najznačajnijih svetskih slikara, baš kao što su to činili Aksentije Marodić, Jeftimije Popović, Novak Radonjić, Pavle Simić i drugi“, rekao je dr Đorđo Markeđani, predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja, člana italijanske Unipol grupe i poželeo svim posetiocima da uživaju u izložbi.

Stanislava Jovanović Mindić autorka i kustoskinja izložbe novinarima se obratila rečima Izložba “Inspirisani Italijom“ predstavlja odabir radova  iz kolekcije  Galeriji Matice srpske. Kroz 30 umetničkih dela, nastalih od XVIII do XX veka, ukazano je na veze srpskih umetnika sa italijasnkim kulturno-umetničkim nasleđem. Izabrali smo kopije nastale prema italijanskim majstorima slikarstva, studije prema antičko-rimskim modelima, crteže sa putovanja po Italiji sa željom da posetiocima pružimo potpuni vizuelni doživljaj Italije srpskih umetnika“.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments