Foto: screenshot

Potpredsednica Argentine je za dlaku izbegla atentat nakon što se oružje jednog naoružanog čoveka zaglavilo dok je ciljao na nju.

Kristina Fernandez de Kiršner je pozdravljala pristalice ispred svoje kuće kada je muškarac izašao iz gomile i uperio joj pištolj u lice.

Predsednik Alberto Fernandez rekao je da je pištolj bio napunjen sa pet metaka, ali nije ispalio.

Gospođa Fernandez de Kiršner je uključena u suđenje za korupciju i vraćala se sa suda, ona poriče optužbe.

Foto: REUTERS

Policija je saopštila da je napadač, koga su lokalni mediji identifikovali kao 35-godišnjeg Brazilca, priveden. Oni pokušavaju da utvrde motiv napada.

Obraćajući se naciji kasno u četvrtak uveče, predsednik Fernandez je rekao: „Kristina je ostala živa iz razloga koji još uvek nije tehnički potvrđen, pištolj koji je sadržao pet metaka nije ispalio.”

On je dalje osudio napadača i rekao da je pokušaj ubistva gospođe Fernandez de Kiršner bio jedan od „najozbiljnijih“ incidenata otkako se zemlja vratila demokratiji 1983. godine.

„Možemo se ne slagati, možemo imati duboka neslaganja, ali govor mržnje ne može da se odvija jer rađa nasilje i nema šanse da nasilje koegzistira sa demokratijom“, rekao je predsednik Fernandez.

Takođe je u petak proglasio državni praznik kako bi Argentincima dao vremena da se “izraze u odbrani života, demokratije i solidarnosti sa našim potpredsednikom”.

Na snimcima objavljenim u lokalnim medijima vidi se kako muškarac cilja pištolj nekoliko centimetara od njene glave i izgleda da pokušava da puca.

Poslednjih dana stotine demonstranata okupilo se u znak podrške ispred kuće 69-godišnjaka u prestonici dok je suđenje u toku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by POPULAR FRONT (@popular.front)

Gospođa Fernandez de Kiršner je optužena za prevaru države i za lažno dodeljivanje ugovora za javne radove u svom uporištu u Patagoniji dok je bila predsednica između 2007. i 2015. godine.

Ako na suđenju budu osuđeni, tužioci su tražili da se bivši predsednik suoči sa 12 godina zatvora i doživotnom zabranom bavljenja politikom.

Međutim, gospođa Fernandez de Kiršner je predsednica Senata i tako uživa poslanički imunitet. Ne bi bila zatvorena osim ako njenu kaznu ne ratifikuje Vrhovni sud zemlje, ili ako izgubi mesto u Senatu na sledećim izborima krajem 2023. godine.

Gospođa Fernandez de Kiršner se suočila sa brojnim drugim suđenjima za korupciju nakon što je bila predsednica. Očekuje se da će presuda ovog suđenja trajati nekoliko meseci.

bbc.com/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments