Za vernike muslimanske veroispovesti Ramazan počinje večeras sa zalaskom sunca i trajaće 30 dana, a sutra počinje Ramazanski post, koji traje do 14. juna.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović kazao je da će večeras u 20.00 biti klanjan prvi teravi-namaz, a da Ramazan ove godine u svetu ne počinje svuda u isto vreme, te će u arapskim zemljama početi u četvrtak, ali da muslimanski vernici treba da se pridržavaju pravila u zemlji u kojoj žive, a ne pravila zemlje iz koje potiču.

Nasufović je u poslanici poručio da je pravi uspeh postigao onaj vernik koji posti i koji se tokom Ramazana nauči samopoštovanju duše u njenoj želji da nadjača telesne strasti, potpuni uspeh onaj koji nauči samopouzdanje ljudske ličnosti u njenoj želji da živi u moralu, a izvanredan uspeh onaj vernik koji tokom posta nauči poštovanje prema čoveku u njegovoj želji da živi u miru i sreći.

“Samo u iskrenoj pobožnosti svakog vernika vidimo sećnu sadašnjost i sigurnu budućnost za naše narode i našu domovinu. Zato je srećan onaj koji se u Ramazanu odazove Alahovom pozivu da u postu nadje mir sa sobom i sa svetom, da nadje ljubav prema Bogu i prema čoveku. U nadi da će nam Ramazan doneti zdravlje duši i telu, Alahovu milost i oprost, od srca svim pripadnicima islama u domovini i djaspori želim srećne i berićetne mubarek dane Ramazana. Ramazan-šerif mubarek olsun”, poručio je Nasufović.

On je kazao da će tokom posta ispred Bajrakli džamije svako veče oko 20.00 biti organizovan Iftar (večera) i da je to večera za sve, pa i za komšije koji ne poste, a koji žele da podele radost Iftara.

Izvor: Beta

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments