FOTO: S. KRSTIĆ / RAS SRBIJA

Ušli smo u toplu polovinu godine, ali to ne znači da nas u narednim danima ne očekuju padavine i povremena zahlađenja, kažu meteorolozi.

– Već sutra pre podne u Vojvodini, a kasnije popodne i u toku noći ka četvrtku desila naoblačenja, pojava kiše ali i pljuskovi. Priliv malo hladnijeg vazduha, što znači da bi u četvrtak i petak bilo hladnije za 3 do 5 stepeni u odnosu na danas i sutra – kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

Prema njegovim predviđanjima takvo vreme će trajati do vikenda pa nas za 1. maj očekuje sunčano i toplo vreme, ali i da nam osveženje stiže već drugog i trećeg maja.

– Prvog maja toplo vreme i uglavnom sunčano. Eventualno će u planinskim predelima u popodnevnim satima biti kratkotrajna kiša. Osveženje bi stiglo drugog i trećeg maja, što je prirodan ritam – istakao je meteorolog.

Poznati stručnjak je pričao i o prljavim kišama koje nam stižu iz Sahare.

– Inače, ovo proleće je bilo zanimljivo zato što je pre svega bilo sušno. Bile su i dve zanimljive pojave prljave kiše. Odnosno pojava prašine koje je vazdušna struja sa oblacima i kišom donela iz Severne Afrike. Mada nije bila obična putanja kako obično biva preko Italije, nego se taj oblak sa kišom i prašinom premeštao preko Maroka, Alžira, Španije, Francuske, Velike Britanije, pa preko Srednje Evrope. To su redovne pojave da se nekoliko puta godišnje kada se namesti to strujanje iz Afrike ka našem regionu. Onda obično bude uz kišu i prašinu koja malo uznemiri građane – rekao je meteorolog za “Kurir”.

U petak će Srbija i dalje biti pod uticajem hladnije vazdušne mase sa severoistoka, a u prilog tome ići će i severno strujanje i jačanje snažnog anticiklona sa severozapada Evrope, koji će Srbiji doneti visok vazdušni pritisak i stabilizaciju vremena.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments