Foto: Pixabay.com

Čast da zatvore ovogodišnji festival hrane “Food Planet”, koji je danima na platou Spensa privlačio mnogobrojne znatiželjnike, imali su Crnogorci.

Кo jednom proba njihov kačamak, to ne zaboravlja. Кo jednom oseti ukus njeguškog pršuta ili sira, pljevaljskog ili lisnatog sira, taj zna zbog čega je ukus crnogorske kuhinje poseban i drugačiji, što se potvrdilo i ovog puta. Кroz istoriju, na teritoriji Crne Gore preplitali su se uticaji italijanske, turske i evropske kuhinje i do danas taj uticaj napravio je brojne specijalitete koji, u kombinaciji s klimom i vazduhom u Crnoj Gori, čine jedinstven ukus. Za Crnogorce se kaže da su izuzetno dobri domaćini, a njihova bogata trpeza nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Predstavljanju svoje zemlje prisustvovao je i ambasador Crne Gore Tarzan Milošević, a nakon kulturno-umetničkog programa, posetioci su bili u prilici da degustiraju crnogorske specijalitete.

Prisutne je pozdravio pesnik Ljubiša Vojinović, a zatim se, u ime Udruženja Crnogoraca Novog Sada, publici obratio Stanko Popović. Pevačka grupa КUD “Svetozar Marković” iz Novog Sada dala je događaju poseban štimung, a program su upriličili i prvakinja u recitovanju Milica Radović s Cetinja, i Filip Đukanović, koji je izveo nekoliko pesama Miladina Šobića.

Dan ranije, na festivalu se predstavila Jermenija, zemlja čija hrana ima originalan i začinjen ukus. Biber, timijan, estragon, majčina dušica, kumin, nana, razno povrće i beli luk se koriste kao osnovni začini, a procenjeno je da za pripremanje hrane jermenski kulinarski stručnjaci koriste oko 300 vrsta divljih trava i cveća. Jermensko kulinarstvo široko koristi govedinu i ovčetinu, a ređe svinjetinu. Osobeno jermensko jelo punjeno mlevenim mesom, pirinčem i slatkim travama–tolma, sprema se od svežeg lišća vinove loze u proleće, a od jabuka, dunja, patlidžana, paprika i paradajza u jesen.

Prisutnima se obratio konzul Jermenije Predrag Tomić, nakon čega je Anžela Nedeljković izvela tracicionalnu jermensku numeru. Posetioci su potom bili u prilici da probaju neka tradicionalna jermenska jela kao što su: lavaš krekeri, hleb sa sirom, jermenski kolač meshkengoudžzov, jermenske tulumbe, nazok i koh.

Festival je posetila i doskorašnja predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja se na jednom od štandova ponovila krznenim papučama.

“Planet Food” je organizovalo Udruženje građana “Srcem za sve”, u saradnji s kompanijama “Color media communications” i “Ninamedija”, a uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za privredu.

Izvor: Dnevnik (S. S.)

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments