Foto: YouTube

Celer vodi poreklo iz mediteranskih predela Severne Afrike, Južne Evrope ali i iz oblasti istočnih Himalaja. Prevashodno ova biljka se koristila kao lek.

Antički Grci listove celera su koristili kako bi napravili vence za svoje poznate sportiste. Rimljani su pak ovu biljku koristili kao začin. U srednjem veku, celer izlazi iz okvira medicine i uvrstava se u čovekovu svakodnevnu ishranu. U Evropi popularnost stiče u 18. veku.

Ova biljka odličan je izvor vlakana,natrijuma, vitamina B, magnezijuma. Celer u sebi sadrži u velikoj meri vitamin C i supstancu kumarin, te pospešuje odbrambene sposobnosti organizma.

Takođe u celeru se nalazi luteolin. Uloga ovag flavonoida je da smanji širenje kancerogenih ćelija. Nutrijiteti iz ove biljke čiste krvne žile i smanjuju krvni pritisak.

Vitamin K će vam pomoći u absorbciji kalcijuma i na taj način jača vaše kosti.

Natrijum i kalijum stimulišu proivodnju urina, tako se smanjuje mokraćna kiselina u telu i pospešuje se rad bubrega.

Celer sadrži obilje antioksidanata. Hidratacijom telo čistimo od otrova. Koža je organ koji prilikom znojenja vrši detoksikaciju organizma.

Ako s ovom biljkom pomešate i limun dobićete pre svega “vitaminsku bombu”, a ubrzo ćete primeniti sve benefite ovog soka.

Foto: profimedia.com

Napomena je da ukoliko ste osetljivi na psolaren i imate alergiju na celer ovo ne treba da pripremate.

SASTOJCI:

Pola limuna

Stabljike celera

Stabljike celera dobro operite, potom iseckajte. Limun oljuštite. U sokovnik ubacite celer i limun. Dobićete gust eliksir. Dobijeni sok možete razblažiti vode. Ako nemate sokovnik, sok možete napraviti u blenderu. Sastojci su isti, s tim da trebate dodati času vode. Dobijeni sok procedite. Ujutru na prazan stomak koristiti ovaj napitak.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments