Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Zamenik gradonačelnika Grada Novog Sada Milan Đurić i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Mrinković Radomirović uručili su ovogodišnjim laureatima Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju, a povodom značajnijih datuma u istoriji Novog Sada. Oslobođenje Novog Sada od fašizma 23. oktobra, 9. novembra 1918. godine kada je srpska vojska oslobodila grad i 25. novembar 1918. godine kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Istorija nam govori da je tokom trogodišnje okupacije, život izgubilo više od 5.000 stanovnika našeg grada. Tokom rata, usled pljački i uništavanja od strane okupatora stradale su zgrade, privredni, saobraćajni objekti i spomenici kulture. Danas, sećajući se najvažnijih događaja iz istorije našeg grada i naših heroja, mi slavimo slobodu. Slobodu koju živimo već 78 godina. Ovo je dan kada sagledavamo da li smo učinili sve da budemo vredni te žrtve i kada sa ponosom možemo da istaknemo da Novi Sad jeste grad kojim bi se naši slavni preci ponosili. Moderan grad koji raste i razvija se, grad u kojem nauka, sport i kultura zauzimaju značajno mesto, a njegovi stanovnici žive u zajedništvu, poštujući međusobne različitosti i negujući svoju antifašističku tradiciju. Ovo je takođe dan kada nagrađujemo najbolje od nas. Sa nama je sedam laureata. To su pojedinci i ustanove koji Novi Sad čine izuzetnim mestom. Naši sugrađani koji svakodnevnim delovanjem daju primer kako treba živeti, raditi i voleti Novi Sad- istakao je Đurić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Oktobarsku nagradu Grada Novog Sada ove godine dobila je glumica i prvakinja drame Srpskog narodnog pozorišta Gordana Đurđević Dimić za izuzetna glumačka ostvarenja u brojnim pozorišnim predstavama, na filmu i televiziji, čime je doprinela prepoznatljivosti novosadske kulturne scene, zatim Dragomir Ljubinac, za višedecenijski humanitarni rad i Muzej Vojvodine za izuzetna ostvarenja u muzejskoj delatnosti na prikupljanju, čuvanju i konzervaciji muzejske građe i predmeta, kao i proučavanju nematerijalnog kulturnog nasleđa, radi spoznaje značaja nasleđa i neophodnosti očuvanja kulturnog blaga na području Vojvodine.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Novembarska povelja Grada Novog Sada, za 2022. godinu, dodeljena je Poljoprivrednoj školi sa domom učenika u Futogu, književniku i profesoru emeritusu Prof. dr Savi Damjanovu, Hokej klubu “Vojvodina” i penzionisanom radniku Gradske uprave Vujadinu Stankovu.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Nadam se da delim mišljenje svih nagrađenih da je za nas posebna važna činjenica da se Oktobarska nagrada i Novembarska povelja dodeljuju na Dan oslobođenja Grada 23. oktobar 1944. godine, kada je oslobođen od fašizma a što samoj nagradi o nama daje poseban karakter i specifičnu težinu koja nam imponuje. Zahvaljujući svim žrtvama i herojima Drugog svetskog rata, kao i onima koji su nas vaspitavali i o istoriji učili, mi smo kroz život, u svetliju budućnost išli relativno bezbrižno, ali uvek imajući u vidu da je ta naša sloboda skupo plaćena. Ta misao stvarala nam je osećaj da nikada nismo dovoljno učinili da im se odužimo. Stoga naše obrazovanje i delovanje bili su usmereni mišlju da nam je poverena misija da unapredimo oblast kojom se bavimo i da doprinosimo gradu u kojem živimo bez ikakve naknade. I zaista, Novi Sad je bio i ostao grad koji je inspiriše mnoge. Koliko god vremena pred nama bila teška, u ime svega toga, ne dozvolimo nikome da ugrozi našu zajednicu, ne dajmo svoj grad, branimo ga i ulepšavajmo uprkos svemu što nas čeka u budućnosti- istakla je Gordana Đurđević Dimić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milan Đurić (@milandjuric77)

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments