Foto: Nsuzivo.rs

U naredne četiri godine očekuje nas rekonstrukcija svih parkova u Novom Sadu. Grad pokreće projekat “Oživimo parkove” u okviru koje će biti posađeno 8.000 sadnica na teritoriji grada.

U želji da Novosađanima ukaže na značaj ozelenjavanja, važnost postojanja parkova u urbanim sredinama, kao i boravka u parkovima i na zelenim površinama, Grad Novi Sad pokreće projekat “Oživimo parkove” koji predstavlja nastavak akcije “10 000 stabala za Novi Sad” tokom koje je 2019. godine zasađeno 6.500 stabala.

Danas na Svetski dan studenata i ekoloških pokreta započeta je rekonstrukcija Univerzitetskog parka koji će trajati do sredine decembra. Obradom parka, podizanjem novog zelenila i unošenjem novih sadržaja, taj prostor će biti značajno obogaćen. U okviru prve faze radova planirana je sadnja 88 novih stabala (breze, grabovi, koprivići, jasenovi i hrastovi).

Analizom postojećeg stanja Univerzitetskog parka od strane Stručnog tima koji čine profesori i saradnici sa Poljoprivrednog fakulteta konstatovano je da će vitalna stabla biti zadržana, stabla na kojima je neophodna obrada biće orezana, a bolesna i suva koja ugrožavaju bezbednost ljudi i objekata uklonjena.

Ovim povodom Gradonačelnik Novog Sada zajedno sa prof. Sašom Orbovićem sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i prof. Dejanom Madićem prorektorom za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu održali su konferenciju za novine u Rektoratu i nakon toga posadili sadnice koprivića.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NS Uživo (@nsuzivo.rs)

 – Izabrali smo odličan naziv kampanje “Oživimo parkove”, kada kažem parkovi mislim na sve parkove u gradu Novom Sadu i naša je ideja da u naredne četiri godine vidite promene u svim parkovima u našem gradu. Videli ste u Kameničkom parku najveće investicije, tu smo gotovo najveći deo stvari završili ali nas čeka Dunavski park, zatim rekonstrukcija Futoškog parka. Dobra stvar je što smo raspisali drugu fazu uređenja parka između Novog naselja i nove Detelinare – rekao je gradonačelnik.

Vizija Grada Novog Sada je da se u narednom periodu uradi rekonstrukcija svih parkova na teritoriji grada, kako zelenila tako i propratnog sadržaja, u cilju podsticanja građana da svoje slobodno vreme više provode u parkovima tokom cele godine.

Autor: Mirjana Mažić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments