Foto: Beta/MUP Srbije
Od petka posle podne do jutros, u sedam teških saobraćajnih udesa poginulo je šest osoba, a povređeno više od dvadeset. Glavni uzrok je brzina, ali i nedovoljno rastojanje i često gledanje u mobilni telefon. Većina poginulih nije koristila sigurnosni pojas.

Akcije MUP-a se nastavljaju i tokom prvomajskih praznika. Od početka godine u saobraćaju je poginulo više od 100 ljudi, što je 50 odsto više nego prošle godine.

Pod dejstvom alkohola bilo je 45 odsto više vozača i 75 odsto više onih koji su koristili razne psihoaktivne supstance u toku vožnje. Stručnjaci kažu da sutra, kada se mnogi vraćaju sa odmora, ne treba žuriti i da treba biti maksimalno oprezan i pridržavati se propisane brzine.

– Moj savet je da se krene odmoran, da ljudi koji inače svakodnevno voze na posao i sa posla, na duge ture, prave pauze na svaka dva sata – bar dva sata kao što vozači profesionalci po zakonu moraju na četiri sata a to im je posao kako ne bi ugrozili ni sebe ni druge ljude – kaže prof. Milan Vujanić, sudski veštak.

Najvažnije je držanje rastojanja između vozila, jer je dozvoljena brzina od 130 kilometara na čas na auto – putu – mač sa dve oštrice.

Najčešće se vozači “lepe” u branik jedni drugima i nemaju mogućnosti da zakoče. Zaustavni put se u takvim slučajevima povećava i do dva puta.

– Molim sve vozače da strogo poštuju pravilo četiri sekunde u ovakvim vremenskim uslovima – kada vozilo ispred vas prođe pored neke bandere, treba da prođe najmanje 4 sekunde dok vi prođete pored te iste bandere – kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Tokom kontrola, za vreme praznika je utvrđeno da 80 odsto putnika na zadnjim sedištima ne koristi sigurnosni pojas, a preko 30 odsto na prednjim.

Pojačaće, kažu u MUP-u, i kontrolu prevoženja dece u sigurnosnim sedištima i korpama, a kazne će svima biti naplaćene – 5.000 na licu mesta ili 10.000 kod sudije za prekršaje.

rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments