Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević održao je danas završnu konferenciju na kojoj je izneo sve podatke u vezi sa budžetom grada kako u godini za nama, tako i za narednu, istakavši da je budžet za 2022. godinu za 122 procenta veći u odnosu na period pre 10 godina.

– Sa ponosom i radošću, punog srca mogu da objavim da imamo najveći budžet za 2022. u iznosu od preko 35,8 milijardi dinara. To je fantastičan budžet i nešto što nikada ranije nismo imali, kao i što nam svi drugi parametri takođe govore da možemo da budemo optimisti. Budžet je kao i prethodnih 9 godina racionalno koncipiran, socijalno odgovoran i ima snagu razvojne komponente. Posebno sam ponosan i zahvalan svim Novosađanima, jer je ovo pobeda grada i građana da imamo rast budžeta u godini kada se dve godine borimo sa korona virusom – istakao je on.

Vučević je u formi grafikona pokazao svim prisutnima trend rasta od 2012. do 2022. godine na kojem se jasno može uočiti ekspanzija na polju investicija i drugih ekonomsko-socijalnih komponenti. Egzaktni podaci pokazuju da je budžet grada 2012. godine iznosio 16 milijardi 94 miliona dinara, a za 2022. je za tačno 122% veći, naglasio je gradonačelnik.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Kada je reč o kapitalnim rashodima koji najbolje potvrđuju snagu jednog grada i koliko je spreman da investira, tabela potvrđuje da je 2012. budžet u tu svrhu iznosio 4 milijarde 342 miliona dinara, a za 2022. godinu iznosi 13 milijardi 716 miliona dinara,  što je u procentima uvećanje od 215%.

Što se tiče prihoda grada, porez na zarade za 2021. godinu iznosio je 11 milijardi 736 miliona dinara, što je kako Vučević kaže, potvrda da i plata Novosađana raste jer se otvaraju nove firme, mala, mikro i srednja preduzeća.

Osvrćući se na porez na imovinu on je u budžetu grada za 2022. godinu zadržao broj od 5 milijardi 805 miliona dinara, istakao je gradonačelnik zahvalivši se svim građanima što su redovne platiše.

Prihodi od doprinosa za razvoj građevinskog zemljišta predstavljaju još jednu bitnu komponentu koja je smernica koliko se grad razvija i koliko ima novih investicija.

-Što se tiče najvažnijih projekata, podelio bih u dve grupe. Postoji grupa koja se finansira iz 2021. godine i grupa za 2022. godinu. Od ukupno 400 kapitalnih projekata, 206 se odnosi na godinu za nama, a 194 se odnosi na narednu godinu, čiji deo će biti realizovan i 2023. godine. Ukupna vrednost pomenutih ukupno 400 projekata je 13 milijarda 717 miliona dinara. U najvećem budžetu mi imamo i najveći skor kapitalnih projekata – kaže Vučević.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Najznačajniji novi projekti koji su osmišljeni prema idejama i predlozima Novosađana preko društvene platvorme “Tvoj grad” a koja se odnosi na budućnost grada i koji će  biti realizovani u narednoj godini su: pešačko-biciklistički most koji će spajati Kej i Petrovaradinsku tvrđavu, biciklistička staza Novi Sad-Futog koja će biti najduža biciklistička staza u gradu. Tu je i kružna raskrsnica na Bulevaru Cara Lazara kod Naučno-tehnološkog parka.

Budžetom za 2022. godinu predviđena je i rekonstrukcija celokupnog ambijenta Almaškog kraja gde će se raditi zamena vodovoda i kanalizacije i parterno uređenje fasada, za šta je opredeljeno 245 miliona dinara.

Pešačko-biciklističke staze Futoška i Futoški put čiji radovi su već u toku, nastaviće i tokom naredne godine sa radovima. Ulica Save Kovačevića takođe je ušla u izbor grada za rekonstrukciju.

TRI NOVA VRTIĆA I JEDNA OSNOVNA ŠKOLA

Vučević je naglasio da je dobra vest što smo ove godine upisali rekordan broj dece u vrtiće, čak 17.000 mališana a u planu je izgradnja još 3 nova vrtića.

Jedno novo obdanište biće izgrađeno na raskrsnici ulica Miše Dimitrijevića i Kola Srpskih Sestara i biće kapaciteta 140 mališana, za šta je opredeljeno 313 miliona dinara.

Gradiće se i nova Osnovna škola u naselju Jugovićevo, a Gimnazija Laza Kostić dobiće novu fiskulturnu salu. Rekonstrukcija i nadogradnja fiskulturne sale predodređena je i za Osnovnu školu „Desanka Maksimović“ u Futogu.

Prema rečima gradonačelnika, obdanište u Kovilju će biti prošireno, a biće rešen i problem vodovoda i kanalizacije severno od ulice Devet Jugovića.

Plan je i da se u narednoj godini završe započeti radovi na Sajlovu, Veterniku i pređe na Adice, kao i mnoge druge planirane investicije o kojima će više reči biti na Skupštini grada zakazanoj za četvrtak 23. decembra 2021.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments