Od 1. januara zabranjena je upotreba plastičnih kesa na svim prodajnim mestima, uključujući i pijace na teritoriji Novog Sada.

Ovu odluku donela je 2019. godine Skupština Grada Novog Sada na predlog Gradskog veća sa primenom od 1. januara 2021. godine. Kontrolu poštovanja ove odluke vrši Gradska uprava za inspekcijske poslove, Sektor za zaštitu životne sredine, Odsek za zaštitu životne sredine. Inspektori koji na terenu zateknu lice u kršenju zabrane izdaju prekršajne naloge. Za koje je predviđena novčana kazna u iznosu od 150.000 dinara za pravno lice i 25.000 dinara za odgovorno lice koje na prodajnom mestu koristi nerazgradive plastične kese. Ukoliko se lice zatekne u kršenju odluke, kazniće se i preduzetnik u iznosu od 75.000 dinara, ali i fizičko lice – kaznom od 25.000 dinara.

S obzirom na to da je zabranjeno korišćenje plastičnih kesa za isporuku robe, građani koji preuzimaju robu upakovanu u plastične kese koje nisu biorazgradive, ne podležu sankcijama propisanim Odlukom o zabrani korišćenja plastičnih kesa na mestu prodaje roba i usluga.

Koliko je upotreba plastičnih kesa štetna za životnu sredinu pitali smo ekologa Vanju Petković iz udruženja “Čepom do osmeha”.

– Kada je o plastičnim kesama reč, mislimo da se problem u vezi sa njima, a koji se tiče životne sredine, ne predstavlja i ne objašnjava na pravi način. Plastične kese štetne su onog trenutka kada postanu otpad. Šta to zapravo znači? Kada poredimo proces proizvodnje plastičnih i papirnih kesa, dolazimo do zaključka da je za proizvodnju papirne potrebno više resursa i energije, što intenzivira negativan uticaj na životnu sredinu. Problem upotrebe plastičnih kesa rastao je sa povećanjem brojnosti i potreba ljudske populacije i načinio štetu zbog neadekvatne, odnosno kratkotrajne upotrebe.

Trgovci još uvek nisu pronašli idealno zamensko rešenje za plastičnu ambalažu na pultovima u ponudi se mogu pronaći papirne, platnene i biorazgradive kese. Ovakve kese se i naplaćuju, a njihova cena se kreće od par dinara do nekoliko stotina.

“Važno je napomenuti da kese za koje se na našem tržištu misli da su biodegradabilne, to u stvari nisu. Reč je o oksirazgradivim kesama, koje se takođe prave od plastike i razlažu na mikroplastiku, ali u nekom razumnom periodu.”

– Biodegradabilne kese, dobijaju se iz prirodnih obnovljivih sirovina i mogu se razgraditi u postrojenjima za kompostiranje pod određenim uslovima – iz udruženja “Čepom do osmeha” dodaju – Posmatrajući njihov sastav, upotreba biodegradabilnih kesa je svakako najpogodnija za očuvanje životne sredine, ali budući da se radi o inovativnoj i nedovoljno istraženoj tehnologiji, troškovi proizvodnje su veliki, što ima negativan uticaj sa ekonomskog aspekta posmatrano.

Kako oni savetuju najbolje rešenje bi bilo da plastične kese tregerice kupujemo što manje, odnosno da ih upotrebimo najmanje 40-50 puta nakon kupovine, i time smanjimo efekat njihove štetnosti i zagađenja.

Autor: Mirjana Mažić

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
zeki
19/01/2021 10:37

Gluposti. Nije kesa jedina koja zagadjuje prirodu. Uticite malo i na druge stvari koje zagadjuju a ne samo na kese. Samo gledate kako da opljackate narod!

Ocuvanje prirode
19/01/2021 17:35

Ka cilju se krece malim koracim pa sto i ne od jedne kese. Hvala bogu pa ne mora svima da se naplacuje, postoje cegeri i platnene torbe…

Provereno
19/01/2021 17:43

Ja zna 4 firme u Novom Sadu i okolini koje uopste ne stavljaju aditiv za biorazgradivost! Provereni znam. Stave samo u kese koje nose na analizu i to je to.